Hrvatske vode
 

Dan Dunava 2020.

Unatoč tome što su gotovo sve javne aktivnosti otkazane ili odgođene zbog situacije s virusom COVID-19, obilježavanje ovogodišnjeg Dana Dunava odvija se i ove godine 29. lipnja uz moto „Otkrijte Dunav“. Potpisavši Konvenciju o suradnji za zaštitu i održivu uporabu rijeke Dunav 1994. godine, Republika Hrvatska jedna je od prvih država koja je podržala ideju o zaštiti Dunava. Konvencija je stupila na snagu 1998. godine od kada za zaštitu njenih ciljeva djeluje Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav, koja je na desetoj obljetnici potpisivanja Konvencije 2004. godine u Beču inicirala obilježavanje Dana Dunava kojeg danas slavimo, a posljednjih godina provodi se čitav niz aktivnosti s ciljem unapređenja upravljanja ovim područjima.

Sliv rijeke Dunav drugi je najduži i vodom najbogatiji europski riječni sliv, a uključuje teritorije 19 zemalja: Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Moldavija, Ukrajina, Italija, Poljska, Švicarska, Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija. Ekološki je vrlo značajan zbog zaštićenih područja bogate biološke raznolikosti.

Nikad nije postojala veća potreba za zaštitom i obnavljanjem slatkovodnih resursa u Europi. Voda je bitna za higijenu, javno zdravlje i sigurnost. Dunav održava bezbrojna staništa ljudi i prirodnih voda, pružajući zaštitu od poplava, pitku vodu i rekreaciju. Nije ni čudo što ga mnogi smatraju životnom linijom Europe. Dunavu je potrebna aktivna podrška. Procjenjuje se da je 80 posto poplavnih područja i močvara uz rijeku nestalo u posljednjih 150 godina, što je rezultiralo pogoršanjem kvalitete vode. Ovakva šteta znači da ova područja više nisu u stanju podržati biološku raznolikost niti pružiti zaštitu od poplavnih voda okolnim selima.

Čak i za vrijeme pandemije, kada se mijenjaju i prekidaju razni oblici života društva i gradova, naš najdragocjeniji resurs – voda – ne prestaje biti glavni prioritet. Zbog različitih ograničenja javnih okupljanja u slivu rijeke Dunav, ovogodišnje proslave održat će se online kroz razne mrežne aktivnosti, s igrama, jednokratnom web stranicom, internetskim razgovorima, video konferencijama, djeljivim kratkim filmovima i posebnim člancima umjesto fizičkih događaja.

Jedna od aktivnosti vezanih za Dan Dunava 2020. godine bio je i neformalni video sastanak EU direktora voda i mora koji se redovito održava u okviru zajedničkih strategija država članica o provedbi Okvirne direktive o vodama i Okvirne direktive o morskoj strategiji, a u okviru predsjedanja RH Vijećem Europske Unije. Europska komisija informirala je o izvješćima o provedbi Okvirne direktive o morskoj strategiji i Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, a prezentirane su i edukativne aktivnosti vezane za zaštitu voda u području međunarodnih slivova rijeke Dunava i Drave.

 

Dan Dunava