Hrvatske vode
 

Dan rijeke Save

Dan rijeke Save obilježava se svake godine prvog dana u mjesecu lipnju od kada je 2007. godine u Zagrebu taj dan službeno proglašen Danom rijeke Save. Obilježava se i u drugim zemljama sliva te se na taj način skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost, gospodarski potencijal i promicanje riječnog turizma. Savi u čast organiziraju se različite manifestacije poput vožnji biciklom, rijekom, prigodni savski sajmovi, predavanja te brojne druge aktivnosti koje obuhvaćaju sportske i obrazovne sadržaje. Potrebno je jačanje svijesti o prirodnim ljepotama Save, njezinih pritoka i osvješćivanje suživota čovjeka i prirode.

Rijeka Sava je pritok Dunava koji izvire u sjeverozapadnoj Sloveniji. Nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke, a 946 kilometara nizvodno ulijeva se u Dunav u Srbiji – ušće Save je u Beogradu. Na području Lijepe naše ona teče čak 510 kilometara.

Sava prolazi kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija. Zagreb, Slavonski Brod i Sisak samo su neki od gradova koji su se smjestili na rijeci. Sava pritom spaja čak tri glavna grada, a to su Ljubljana, Zagreb i Beograd. Pritom ih ne povezuje prometno jer nije cijelim svojim tokom plovna. Sava u Zagrebu nije plovna, a ploviti se njom može tek od Siska.

Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a malim dijelom i Albaniju. Pritom je sama Sava dio crnomorskog sliva, a jedan je od velikih vodotoka koji uz Dravu, Dunav, Kupu i Muru u Hrvatskoj njime i dominiraju.

U njezinom slivu na području Hrvatske nalazi se oko 50 srednjih slivova površine od sto do tisuću kvadratnih kilometara. Hrvatske rijeke Sutla, Krapina, Lonja, Kupa ili Orljava samo su neki od brojnih pritoka rijeke Save.

Uz sliv rijeke Save u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini živi oko 2,5 milijuna stanovnika što je čini ugroženom od velikog zagađenja od strane industrije i poljoprivrede te prekomjernog iskorištavanja prirodnih bogatstava poput vađenja šljunka.

Gospodarske aktivnosti i društveni život stanovnika savskih područja oduvijek su bili vezani uz rijeku, a danas se to odnosi na oko 8 milijuna stanovnika, koliko ih prema procjenama živi na području sliva rijeke Save. Rijeka Sava pritom je i ekološki značajna za Hrvatsku i za susjedne zemlje. Stoga je važno potaknuti dobru regionalnu suradnju koja doprinosi kvalitetnijem stanju vode i vodenog ekosustava te bolju kvalitetu života ljudi nastanjenih uz sliv Save.

Galerija