Hrvatske vode
 

Gotovo 85 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Vodice i Tribunj

Europska unija s gotovo 85 milijuna kuna bespovratnih sredstava sufinancira projekt „Sustav  odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice – Tribunj – Srima“. Danas su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnica Vodica, načelnik općine Tribunj te direktor šibenskog poduzeća Vodovod i odvodnja potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovore o sufinanciranju te ugovore o partnerstvu za ovaj infrastrukturni projekt.

Ukupna procjena vrijednosti cijelog projekta iznosi 141.230.488 kn s time da će  konačni iznos cijelog projekta biti poznat tek nakon provedbe svih postupaka javne nabave - EU sufinancira ovaj projekt sa 73,85 %. Očekivani završetak projekta je 2017.godine.

Pokrivenost vodoopskrbnom mrežom na području obuhvaćenog aglomeracijom je približno 90%, ali se većim dijelom radi o vodovodnoj mreži koja je zastarjela pa su gubici oko 50%. Kada govorimo o javnoj odvodnji, situacija je tu ipak nešto nepovoljnija. Postotak priključenosti na  kanalizacijsku mrežu je nizak (oko 29%),a u  naseljima unutar i izvan aglomeracije ne postoji funkcionalni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što znači stalnu opasnost od trajne pojave onečišćenja priobalnog mora i kakvoće mora na morskim plažama, a to utječe na niski sanitarni standard stanovnika i smanjuje mogućnost razvoja turističke djelatnosti. Tako će  završetak ovog projekta pridonijeti poboljšanju uvjeta za turistički razvoj kako područja obuhvaćenog aglomeracijom tako i šire kao i očuvanju prirodnih resursa te poboljšanju kvalitete životnih uvjeta.

 

Galerija