Hrvatske vode
 

Gradnja nasipa, sanacija vrtača i vodoopskrba za Sisačko – moslavačku županiju

Potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera za sanaciju šteta od potresa ministar Tomo Medved, župan Sisačko – moslavačke županije Ivan Celjak, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnici jedinica lokalne samouprave u subotu su u Hrvatskoj Kostajnici dogovorili modele obnove i razvoja Sisačko – moslavačke županije nakon razornog potresa: obranu od poplava, radovi na sanaciji vrtača, obnova kuća.

O projektima iz nadležnosti Hrvatskih voda kao što je obrana od poplava, vodoopskrba Pounja i dijela Banovine, te sanacija vrtača na području Mečenčana i Borojevića, posebno onih uz obiteljske kuće i koje prijete ljudima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da će se vodoopskrba riješiti uređenjem zdenca B4 na izvorištu Pašina vrela, koji će sada imati novu crpku i bit će umjesto dosadašnjih 60-tak metara, duboka 170 metara. Voda će biti kvalitetnija, a opskrba sigurnija. To će biti temelj i za razvoj vodoopskrbe prema Dvoru i Hrvatskoj Dubici. Također, već idućeg tjedna počet će i radovi na obrambenom nasipu za obranu od poplava u ukupnoj vrijednosti od 29 milijuna eura. Već su završene montažno-demontažne pregrade, kako bi dio nasipa bio montažni ovisno o vodostaju. Na taj će se način zaštititi i vizura Kostajnice od rijeke Une.

Krajem idućeg tjedna počinju i radovi sanacije vrtača, za što je Građevinski fakultet već izradio projekte. Vrtače će se sanirati postavljanjem geo-mreže na dnu, te polaganjem najprije krupnijih, a potom sve sitnijih frakcija kamena i potom prekrivanjem sa zemljom istaknuo je generalni direktor Đuroković.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak ocijenio je kako je za stanovnike Sisačko-moslavačke županije najvažnije da dobiju najsuvremeniji sustav obrane od poplava.

Galerija