Hrvatske vode
 

Isporučeno prvih 20 od 94 vatrogasna vozila nabavljena sredstvima EU fondova

Javnim vatrogasnim postrojbama i vatrogasnim društvima isporučeno je 20 od ukupno 94 vatrogasna vozila koja će biti raspoređena u 17 županija.

Vatrogasna vozila nabavljena su u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, u vrijednosti većoj od 256 milijuna kuna, a za koja je Ministarstvo unutarnjih poslova u rujnu 2018. godine s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama potpisalo ugovor o dodjeli 85% bespovratnih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15% namireno iz nacionalnog sufinanciranja.

Hrvatske vode kao Posredničko tijelo razine 2 u ovom projektu imaju ulogu sudjelovanja u odobravanju projekta, provode kontrolu postupaka javne nabave te prate provedbu projekta.

Na primopredaji su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković današnju je primopredaju nazvao povijesnim trenutkom za hrvatsko vatrogastvo te u ime svih vatrogasaca zahvalio ministru Božinoviću i Vladi RH, koji su i ovime pokazali veliku brigu i podršku te operativnu spremnost vatrogastva učinili boljom i jačom. U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Marko Markić je rekao kako sudjeluju u podizanju spremnosti na klimatske promjene i sve incidente, te izrazio nadu da će i ubuduće biti u mogućnosti pomoći svim dobrovoljcima, kao i svim službama u državi da budu spremni za sve incidente.

„Zadaća institucija, zadaća svih ministarstava, a u ovom konkretnom slučaju MUP-a jest učiniti sve kako bi ovim hrabrim i požrtvovnim ljudima omogućili sve one uvjete koji oni zaslužuju da bi svoj humani posao obavljali na najbolji mogući način, istaknuo je ministar Božinović. Pojasnio je i kako je riječ o vrlo ozbiljnom projektu s trenutno najboljim vozilima u Europi čime je osigurana vrhunska oprema napomenuvši kako su se europska sredstva za potrebe operativnih snaga počela koristiti nakon katastrofalnih požara u Splitu 2017. godine.

Galerija