Hrvatske vode
 

Muzej vode u Splitu

U povijesnoj zgradi vodospreme, na Međunarodni dan muzeja, službeno je otvoren Muzej vode u Splitu. Kroz muzejsku građu i informativne panoe, muzej prikazuje povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava Splita. Prvi postav novootvorenog muzeja čini istoimena izložba „Muzej vode u Splitu“. Organizator izložbe je Muzej grada Splita uz podršku tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split.

Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu arhitekt Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall'Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jednim prikazom cara Dioklecijana u Splitu. Kada je 1931. godine izgrađena vodovodna pumpna stanica u Kopilici, stara zgrada vodospreme izgubila je svoju izvornu funkciju te se sve do nedavno koristila kao poslovni prostor u kojem su građani plaćali račune za vodu. Ideja da se prostor pretvori u izložbeni prostor postoji već neko duže vrijeme.

Novootvoreni muzej predstavlja važan spomenik jednom povijesnom razdoblju čije blagodati i danas uživa gotovo cijeli Split. Cilj izložbe je približiti novim generacijama baštinu grada, povijest i važnost te žive, pitke vode u Splitu.

Osim informativnih panoa, koji kroz fotografije i tekstove svjedoče „vodenu priču“, postav donosi i maketu Monumentalne fontane koja je prenesena iz Hrvatskog narodnog kazališta Split u izložbeni paviljon, a koju je za Društvo prijatelja kulturne baštine – Komisiju za obnovu Splitske fontane izradio maketar Dimitrije Barb 2010. godine.

Galerija