Hrvatske vode
 

Orebiću i Trpnju 2,7 milijuna kuna za smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima

U Orebiću i Trpnju potpisani su Ugovori za sufinanciranje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima u Republici Hrvatskoj. Ugovori su potpisani s Hrvatskim vodama, a u ime Hrvatskih voda potpisivanju je prisustvovao zamjenik generalnog direktora Valentin Dujmović.

Prema podacima, u Orebiću su gubici u sustavu 55%, dok su u Trpnju gubici 25%. Problem gubitaka na ovom vodoopskrbnom sustavu je još izraženiji s obzirom na raspolaganja ograničenim količinama vode. Planirano ulaganje za 2018. godinu za Orebić iznosi 500 000 kuna, a za Trpanj 2 250 000 kuna.

Podsjećamo, projekt "Analiza stanja poslovanja isporučitelja vodnih usluga u Republici Hrvatskoj: tehničko-tehnološki aspekti poslovanja" sveobuhvatna je analiza sustava i izrada prijedloga unapređenja koji će omogućiti učinkovito i ekonomski opravdano upravljanje sustavima. Posebna pažnja posvećena je problematici gubitaka vode i njihovoj kontroli, posebice mjerama prevencije, ali i daljnjem smanjenju.

Neki od ciljeva plana smanjenja gubitaka odnose se na povrat investicije za 10 godina, smanjenje gubitaka neprihodovane vode na ekonomski prihvatljiv nivo, dovođenje pojedinačno svih javnih isporučitelja vodnih usluga na primjeren tehnološki nivo kroz okrupnjavanje u sklopu uslužnih područja.

Temeljne mjere i aktivnosti koje će se provesti na rješavanju stvarnih gubitaka vode odnose se na upravljanje sustavom, izradu tehničke dokumentacije, kontrolu tlaka u sustavu i rekonstrukciju vodoopskrbnih mreža u svrhu smanjenja gubitaka. Ukupna investicija smanjenja gubitaka u vodoopskrbnim sustavima procjenjuje se na 1,8 milijardi kuna.

Galerija