Hrvatske vode
 

Petrinji gotovo 34 milijuna kuna za vodoopskrbni sustav

Svečano je potpisan Ugovor o financiranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Petrinje te su otvoreni radovi izgradnje cjevovoda i rješavanja vodoopskrbe za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Privrede Petrinja d.o.o. Miodrag Čavić, a potpisivanju su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

„U narednim tjednima i mjesecima potpisat će se i ugovori na sanaciji dijelova vodoopskrbne mreže na području Gline, Kostajnice, Siska, Kravarskog“, rekao je ministar Ćorić zahvalivši svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave na dosadašnjoj suradnji.

Nakon potpisivanja Ugovora, otvoreni su radovi izgradnje cjevovoda i rješavanja vodoopskrbe za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica vrijedni 11,170 milijuna kuna s PDV-om. S obzirom na to da je uslijed potresa došlo do pojave likvefakcije na rasjedu, odnosno do zamućenja vode u kopanim zdencima, zbog čega voda nije bila za uporabu, ovim bi se projektom prioritetno gradile dionice u Brestu, za potrebe domaćinstava koja su ostala bez vode. Predviđena je izgradnja ukupne dužine cca 13.543 metara s 348 kućna priključka u sklopu tog važnog projekta za područje Grada Petrinje.

Također, u okviru ugovora koji je potpisan planira se i rekonstrukcija cjevovoda od izvorišta Pecki do vodospreme Popova šuma u vrijednosti 22,5 milijuna kuna s PDV-om. Uslijed razornog potresa došlo je do znatnog oštećenja magistralnog cjevovoda, zbog čega on nije u funkciji. Do izvedbe ovog cjevovoda, voda s crpilišta Pecki ne može doći do grada Petrinje te se stoga voda kupuje od javnog isporučitelja vodnih usluga Sisački vodovod d.o.o. Rekonstrukcija se odnosi na dobavni cjevovod dužine 7.336,52 m, a predviđeno je i spajanje 8 bunara u dužini od 200 metara.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako su Hrvatske vode i u najtežim danima u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pokušavale pružiti svu potrebnu potporu petrinjskom području.

„Nakon onog prvog trenutka kada se vodila borba da omogućimo ljudima standard vodoopskrbe, cisterne iz robnih rezervi, sada ulazimo u fazu nadogradnje i obnove“, istaknuo je Đuroković.

Predmetne investicije Hrvatske vode financirat će u 100% iznosu temeljem Odluke Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Galerija