Hrvatske vode
 

Potpisan Sporazum kojim se rješava dovod vode u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda

U Hrvatskim vodama je potpisan Sporazum između Hrvatskih voda, Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod i Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. kojim se osigurava dovod vode u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda, a čime se omogućuje potrebna količina vode za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda i susjednih općina.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a Sporazum su potpisali direktor Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod Stjepan Aščić, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije d.o.o. Dražen Milinković i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Ovime dobivamo veliku sigurnost Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije što se tiče vodoopskrbe. Grad Slavonski Brod moći će primati vodu s više strana, znamo da može dolaziti i s Vodovoda zapadna Slavonija, postoji crpilište Jelas, a isto tako potpisanim Sporazumom otvaraju se velike mogućnosti za dodatnim kapacitetima s crpilišta Sikirevci. Uz potporu našeg Upravnog vijeća prvo su se osigurala sredstva za povećanje kapaciteta samih zdenaca, a naknadno i 100 postotno financiranje za cjelokupne radove“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nakon onečišćenja vode za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda prije dva mjeseca, Hrvatske vode osigurale su sredstva u iznosu od 5milijuna kuna za potrebe interventnih radova na magistralnom cjevovodu Sikirevci – Slavonski Brod čime su omogućile dovod vode od 100 l/s u vodoopskrbni sustav Slavonskog Broda. Već je time Slavonski Brod u kratkom vremenu imao dovoljnu količinu vode kojom se omogućilo normalno funkcioniranje vodoopskrbnog sustava. Potpisanim Sporazumom koji dugoročno rješava pitanje vodoopskrbe zadovoljni su i predstavnici Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod.

„Ono što je važno spomenuti da se zajedno s Hrvatskim vodama obvezujemo provesti EU projekt Brod 3 koji znači konačnu zaštitu izvorišta, izgradnju sustava odvodnje i sustava pročišćavanja te da ćemo u konačnici riješiti problem priključenja kućanstava na vodoopskrbni sustav u općini Sikirevci,“ naglasio je direktor Vodovoda d.o.o. Slavonski Brod Stjepan Aščić.

Sporazum definira osposobljavanje tri nova zdenca na crpilištu Sikirevci koja bi omogućila dovod vode od 250 l/s i gradnju spojnog magistralnog cjevovoda od crpilišta Sikirevci na postojeći magistralni cjevovod Sikirevci – Slavonski Brod za što je osigurano dodatnih 12 milijuna kuna. Osim navedenog, Sporazumom se definira i dovršenje javnog vodoopskrbnog sustava na području općine Sikirevci te priključenje kućanstava na javni vodoopskrbni sustav.

„Uspjeli smo riješiti problem koji traje cijelo jedno desetljeće, a sada ćemo se zajedno okrenuti europskim fondovima i završiti prvu fazu, a to znači da sva naselja u županiji dobiju dovoljne količine vode i budu priključena na Regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije,“ zaključio je Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te načelnik općine Sikirevci Josip Nikolić.

Galerija