Hrvatske vode
 

Potpisan Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi izrade projektne dokumentacije za građenje dobavnog vodoopskrbnog sustava „Lička Jasenica-Rakovica-NP Plitvička Jezera“

U Hrvatskim vodama svečano je potpisan Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi izrade projektne dokumentacije za građenje dobavnog vodoopskrbnog sustava „Lička Jasenica-Rakovica-NP Plitvička Jezera“.

Sporazum potpisuju ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar obrane Mario Banožić, županica Karlovačke županije, župan Ličko-senjske županije, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“ te načelnici Općine Rakovica, Općine Plitvička jezera, Općine Saborsko i  direktori tvrtke  Spelekom d.o.o., Vodovoda Korenica d.o.o. i Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin. Potpisivanju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnatelj Uprave za zaštitu voda Igor Kreitmeyer te suradnici iz vodnoga gospodarstva.

Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije po projektnom zadatku iznosi 10 milijuna kuna, a sredstva osiguravaju Hrvatske vode u iznosu od 80% te JU NP Plitvička jezera, Vodovod i kanalizacija Ogulin, Vodovod Korenica i Spelekom d.o.o.

Generalni direktorHrvatskih voda Zoran Đuroković, uz pozdravne riječi istaknuo je kako je ovo veliki trenutak, kako za zaštitu, tako i za održivi razvoj područja Plitvičkih jezera. „Na ovom području vode naizgled ima, ali je nema dovoljno za vodoopskrbu. Rješenje je dobava voda iz Ličke Jasenice, značit će to nekih pedesetak kilometara cjevovoda, možda i hidrotehnički tunel, što će na kraju i ova projektna dokumentacija riješiti i definirati najoptimalniji način rješavanja vodoopskrbe. Na taj način pomoći ćemo jezeru Kozjak, jer više se neće uzimati voda s područja Plitvičkih jezera, a omogućit ćemo razvoj i održivi razvitak ljudima toga kraja“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda.

Kratkim obraćanjem, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, izrazio je veliko zadovoljstvo što su dionici ovoga dugo očekivanog projekta koji je u skladu s njihovom politikom zaštite voda i zaštite prirode, kako u Nacionalnom parku, tako i u bližoj okolici.

Cilj danas potpisanog Sporazuma je sveobuhvatno, dugoročno održivo rješavanje pitanja osiguranja dobave vode za područje NP Plitvička jezera, veći dio Općine Plitvička jezera, Općine Rakovica te Općine Saborsko. U provedbi tog cilja, predmet ovog Sporazuma je uređenje međusobnih prava i obveza u provedbi izrade projektne dokumentacije za građenje dobavnog vodoopskrbnog sustava navedenog područja.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako je čin potpisivanja Sporazuma za ovaj kraj Lijepe Naše povijesni trenutak. „Postoje i novinski članci iz 1951. godine koji problematiziraju da ovaj kraj nema dovoljno pitke vode. Voda je i radno mjesto, voda je i obitelj i dom, voda je život bez kojeg ne možemo govoriti niti o demografiji niti o gospodarskom napretku ovog kraja, a osim što ćemo omogućiti i opstanak ljudi u ovome kraju, omogućit ćemo i zaštitu Plitvičkih jezera, bisera naše Domovine koji će isto tako za buduće generacije ostati lijep kao što je to i danas“.

U ime Ličko-senjske županije, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić zahvalila se svima koji su sudjelovali na projektu te istaknula zabrinutost zbog dosadašnjeg štetnog utjecaja na okoliš zbog ograničenog kapaciteta, posebice ljeti. „Izgradnjom novog sustava, osim konačnog rješavanja pitanja vodoopskrbe ovog dijela županije, stvorit će se i uvjeti za izostanak gubitka vode u vodoopskrbnom sustavu što je u aktualnoj situaciji itekako prisutno“, istaknula je.

S obzirom na to da jedan dio dobavnog vodoopskrbnog sustava prolazi kroz vojni poligon Slunj na kojem Hrvatska vojska redovito održava vježbe s ciljem svog razvitka, ministar obrane Mario Banožić je u ime svog resornog ministarstva izrazio zadovoljstvo što Hrvatska vojska na ovaj način može pružiti potporu civilnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave kroz ovaj Sporazum.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obratio se svima prisutnima ističući kako je ovaj projekt ogromni iskorak. „Ovim Općinama je ovaj projekt već desetljećima najvažniji za njihove žitelje i za kvalitetu života i u konačnici razvoj gospodarstva. Uz čestitke vama u Hrvatskim vodama koji krećete u ovom smjeru izrade projektne dokumentacije i jedinicama lokalne samouprave, želim da ovaj posao bude gotov što prije i da se u realizaciju krene čim prije“.

Galerija