Hrvatske vode
 

Potpisani Ugovori za navodnjavanje - Lipovac i Ervenica

U Vinkovcima su svečano potpisani „Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac“ i „Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Ervenica“. U nazočnosti ministra obrane Republike Hrvatske Maria Banožića, ugovore su potpisali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te izvođači radova.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, istaknuo je kako je važno iskoristiti poljoprivredni potencijal na način da se proizvodi kvalitetno i dostatno, a navodnjavanje će svakako tome pridonijeti. „Plan navodnjavanja uklopili smo u Nacionalni plan navodnjavanja, a završeni su i sustavi navodnjavanja Blato-Cerna i Sopot Vinkovci. Važno je istaknuti i Melioracijski kanal Biđ-Bosut koji je spojen s rijekom Savom. Zahvaljujući toj investiciji vrijednoj 493 milijuna kuna, poljoprivrednici imaju mogućnosti navodnjavati poljoprivredne površine“.

Vrijednost „Ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac“ je 66,8 milijuna kuna,  „Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Ervenica“ iznosi 57,4 milijuna kuna, a radi se o ukupno 1500 hektara zemljišta.

„Ukupna vrijednost tih ugovora je oko 125 milijuna kuna pa možemo zaključiti kako je to samo jedan u nizu najvrjednijih projekata koje u ovom trenutku ima Vukovarsko-srijemska županija, a koji su financirani iz različitih mjera sredstava EU. Ulazimo u jedno novo programsko razdoblje gdje očekujemo kako će se svaki projekt, koji se odnosi na navodnjavanje, imati utjecaj i na poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju, na povećanje drvne mase u šumarstvu i na razvoj drvne industrije." - izjavio je ministar Banožić.

Sredstva su osigurana iz europskog fonda za ruralni razvoj, 85 posto su sredstva Europske unije, a 15 posto Vlade Republike Hrvatske. Vlasnik će biti Vukovarsko-srijemska županija, koja će i dalje brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit naših poljoprivrednika.

Direktor Đuroković ističe uspješnost županije. „Treba reći kako smo nedavno izgradili Sopot i Blato-Cerna, dva sustava vrijedna 60 milijuna kuna, 1200 hektara, znači s ovih 1500 novih mi se bližimo na nekih novih 3000 hektara. Posebno treba naglasiti kako je Vukovarsko-srijemska županija iznimno uspješna s obzirom da od ukupnog razdjela na području Republike Hrvatske od 666 milijuna kuna osobnih sredstava, 200 milijuna kuna gradi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji." - naglasio je Đuroković.

Galerija