Hrvatske vode
 

Potpisano šest Ugovora za sanaciju vodnih građevina na području Banovine

U Sisku je danas potpisano šest Ugovora za sanaciju vodnih građevina na području malog sliva Banovina nakon potresa, a poslije potpisivanja uzvanici su obišli nasip u sisačkom naselju Galdovo. Ugovore je potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima odabranih izvođača radova: Binđo d.o.o., Sokol d.o.o., Vodoprivreda Zagorje d.o.o. i Brodska Posavina d.d. Događaju su nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te ostali stručnjaci iz vodnog gospodarstva i predstavnici Sisačko-moslavačke županije.

Vrijednost potpisanih ugovora je 83.617.955,75 kuna s PDV-om, a financirani su iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa temeljem javnog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Osiguranje preventivne infrastrukture oštećene potresom“. Ukupna vrijednost aktivnosti odrađenih u 2021. godini iznosi 30.705.838,92 kuna, dok se u 2022. i 2023. godini planiraju izvesti radovi u vrijednosti od 108.355.830,75 kuna.

Danas potpisani ugovori obuhvaćaju šest lokacija oštećenja: lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Galdovo, desnoobalni nasip rijeke Kupe u naselju Krnjica, lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Palanjek, desnoobalni nasip rijeke Kupe uzvodno od ušća rijeke Petrinjčice, lijevoobalni nasip rijeke Save u naselju Hrastelnica i lijevoobalni nasip rijeke Petrinjčice u Petrinji.

Podsjećamo, nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine, uočena su oštećenja na postojećim regulacijskim i zaštitnim vodnim građevinama na branjenom području malog sliva Banovina u Sisačko-moslavačkoj županiji te su uočene i opasnosti od sloma objekata obrane od poplava na nekim mikrolokacijama, kao i realna opasnost od poplave kod pojave visokih vodostaja. Ovaj Poziv nadoknadit će sredstva operacijama u području zaštite od štetnog djelovanja voda za provedene hitne mjere sanacije, usluge utvrđivanja stanja, uspostavljanje druge linije obrane od poplava postavljanjem box barijera, izgradnju pristupnih puteva, izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i samu sanaciju regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina oštećenih potresom.

Galerija