Hrvatske vode
 

Povodom Svjetskog dana voda izašao je prigodni broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

Uz obilježavanje Svjetskog dana voda 2021. i ovogodišnju temu Vrednovanje vode te uz slogan „Cijenite vodu“, u mjesecu ožujku prigodno je izašao iz tiska novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda broj 234, posvećen aktualnim temama vezanim uz ulogu i vrednovanje vode, osobito izraženim u kriznim situacijama prirodnih katastrofa – potresa, koje su predstavljene brojnim zanimljivim člancima te uvodnikom ministra dr. sc. Tomislava Ćorića i intervjuom generalnog direktora Hrvatskih voda mr. sc. Zorana Đurokovića.

Što voda znači tebi? Pitanje je nad kojim se trebamo zamisliti, jer raznim ljudima na raznim područjima našeg planeta, koji obavljaju različite poslove i imaju različite potrebe, voda ima i različito značenje i vrijednost. Svi znamo kako vodu moramo cijeniti i čuvati, ali tek kada njezinu vrijednost stavimo u odnos s drugim potrebama i izrazimo „opipljivim“ veličinama, apsolutnim iznosima, pokazateljima, postocima, nematerijalnim ili materijalnim vrijednostima, postajemo svjesni ozbiljnosti i uloge čovjeka u očuvanju voda. Njezine vrijednosti postajemo svjesni najviše u kriznim situacijama izazvanih prirodnim katastrofama, poput razornih potresa na širem području Sisačko-moslavačke županije, koji su uzrokovali brojne štete na sustavima obrane od poplava i vodoopskrbe. Iako se radilo o izvanrednim situacijama koje se događaju vrlo rijetko, vodno gospodarstvo je pokazalo izuzetnu spremnost i vrlo brzo odgovorilo hitnim intervencijama, kako bi se osigurala voda za životne potrebe, zaštitila imovina i ljudski životi, o čemu možete više saznati iz uvodnih članaka novoga broja.

Znamo li dovoljno o potresima i njihovim posljedicama? Likvefakcija, sufozije i rasjedi, teme su to zanimljivih stručnih članaka koji će rasvijetliti mnoga pitanja. Saznajte i zašto je krajem prošle godine došlo do vrgoračkih poplava i poplava u slivu Vrljike te koje je novosti donijela preinačena Direktiva o vodi za ljudsku potrošnju u području mjera za smanjenje gubitaka vode i praćenja kvalitete vode. Uz prikaze solidarnosti i humanosti sindikalnih podružnica vodnoga gospodarstva i HGSS-a koje su donijele pomoć i nadu u oporavak najpotrebitijima na ugroženom području, donosimo i članke kojima želimo potaknuti sugrađane da vode brigu o vodi u vrijeme i kada nismo suočeni s krizama. U ljepotama rijeke Krupe skriveni su životi njezinih stanovnika, vrijednosti Jezera u uvali Blace tek se treba detaljno istražiti, a ljepote rijeke Cetine sada su zaštićene u Parku prirode Dinara. O zaštiti vodnih resursa brinu nadležne institucije i putem mobilnih aplikacija, od kojih predstavljamo one za prijavu lokacija odbačenog otpada i invazivnih vrsta, kako bismo potaknuli sugrađane na aktivnu zaštitu vodenih staništa i bioraznolikosti te vrednovanje vode kroz usluge ovih ekosustava.

Uz informacije o aktualnim zbivanjima, prolistajte novi broj časopisa koji je dostupan i na web stranicama Hrvatskih voda te pokušajte u prikazanim temama pronaći inspiraciju ili nove prilike za aktivno uključivanje u očuvanje i podizanje svijesti o vrijednosti voda.

Galerija