Hrvatske vode
 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao područje Logorišta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem posjetio je Karlovac koji se nekolilo dana bori s visokim vodostajima rijeka. Tzv. box barijerama spriječeno je izlijevanje rijeka.

U nastavku donosimo stanje i prognozu vodostaja:

Hidrometeorološki uvjeti i stanja vodostaja

U protekla 24 sata došlo je do smirivanja vremena tako da su na području gorske i središnje Hrvatske pale manje količine oborina  (Delnice 6 mm, Slunj 4 mm, Hrvatska Kostajnica 8 mm, Ogulin 3 mm, Sisak 8 mm, Krapina 18 mm, Varaždin 12 mm, Kutina 6 mm). Više od 20 mm kiše palo je na području istočne Hrvatske, odnosno Slavonije (Kutjevo 22 mm, Osijek 23 mm, Vinkovci 27 mm, Vukovar 24 mm). U Republici Sloveniji i Bosni i Hercegovini pale su manje količine oborina (Bihać 3 mm, Sanski Most 8 mm, Orašje 14 mm, Ljubljana 4 mm, Celje 3 mm).

Manje količine oborina očekuju se i tijekom današnjeg dana, osobito u prvom dijelu dana, dok bi od sutra trebalo doći do prestanka oborina.

Rijeka Kupa

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 8 sati iznosio je +766 cm i u laganom je opadanju od 2 cm/sat. Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu bio je u ponoć i iznosio je +778 cm. U idućim danima očekuje se daljnje opadanje vodostaja, a do kraja današnjeg dana vodostaj bi mogao opasti za još 30-40 cm. Od sutra se očekuje i osjetnije opadanje vodostaja rijeke Kupe na karlovačkom području.

Rijeka Korana

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu  u 8 sati iznosio je +792 cm i u laganom je opadanju od 1-2 cm/sat. Maksimalni vodostaj rijeke Korane u Karlovcu bio je oko ponoći i iznosio je +799 cm. U idućim satima očekuje se daljnje opadanje vodostaja. Još uvijek je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, koje se ukida kada vodostaj opadne ispod +780 cm.

Rijeka Mrežnica

Vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići jučer u 14 sati iznosio je +342 cm čime je za 2 cm srušen dosadašnji rekordni vodostaj iz 1959. godine.

Vodostaj rijeke Mrežnice u 8 sati iznosio je +320 cm i u laganom je opadanju od 2 cm/sat.

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 8 sati iznosio je +463 cm i tijekom zadnjih 10-ak sati
lagano raste intenzitetom 1 cm/sat. Uzvodno od Hrvatske Kostajnice (mjerna postaja Dobretin) u posljednja 24 sata vodostaj je opao za 50-ak centimetara što znači da uskoro možemo očekivati stagnaciju vodostaja rijeke Une na području Hrvatske Kostajnice, a u drugom dijelu dana i početak opadanja vodostaja.

Podsjećamo da od prošle godine postavljeni privremeni sustav obrane od poplava od box barijera na karlovačkom području izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama. Također, ove godine prvi put je postavljen privremeni sustav box barijera na području Hrvatske Kostajnice koji izdržava i sprečava prodiranje poplavnih voda rijeke Une.

Rijeka Sava

Vodostaji rijeke Save na sisačkom području nalaze se u domeni pripremnog stanja obrane od poplava. U idućim danima uslijed dotoka Kupe ne očekuje se značajniji porast vodostaja rijeke Save koji bi mogli dovesti do potencijalne ugroze na sisačkom području.

Zbog velikog dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca na dionicama uz rijeku Savu od jučer u 14 sati na snazi su redovne mjere obrane od poplava. Vodostaj rijeke Save u Jasenovcu u 8 sati iznosio je +798 cm i u porastu je od 2-3 cm/sat. U idućim satima očekuje se da vodostaj premaši razinu za uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava. Ipak, prema trenutnoj hidrometeorološkoj prognozi očekivani maksimalni vodostaji rijeke Save na području Jasenovca ne bi trebali stvoriti nikakve veće ugroze na jasenovačkom području i ne bi trebali biti viši od +840 cm.

Donji tok rijeke Save na potezu Davor-Županja

Vodostaji rijeke Save u donjem toku su u domeni srednje visokih i visokih voda. Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava te se veće ugroze na području donjeg toka rijeke Save ne očekuju.

Prognoza oborina za iduća tri dana

Prema trenutno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama od sutra bi trebalo nastupiti smirivanje vremena, odnosno doći će do prestanka oborina, što bi trebalo dovesti do daljnjeg opadanja vodostaja, osobito na trenutačno najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice. Osjetnije i zamjetnije opadanje vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području očekuje se od sutra.

Stručne Službe Hrvatskih voda su i dalje na terenu, kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi pravovremeno reagiraju te operativno sprovode mjere obrane od poplava.

Galerija