Hrvatske vode
 

Premijer otvorio radove na izgradnji vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi

U Ninu je svečano obilježen početak radova na izgradnji sustava vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi koje je obišao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
Otvorenju radova, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, prisustvovali su i gradonačelnik grada Nina Emil Ćurko te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
 
Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi ukupne vrijednosti 397,2 milijuna kuna je projekt koji se sufinancira iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Bespovratna EU sredstva iznose 70,80%, a nacionalna komponenta 29,20% (MZOE 10,71%, Hrvatske vode 10,71%, Grad Nin 3%, Općina Privlaka 2,68% i Općina Vrsi 2,10%).
 
Izgradnja sustava odvodnje s više od 100 km kanalizacijskih cjevovoda omogućit će prihvat otpadnih voda aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi i dovođenje na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Na taj način onemogućit će se istjecanje otpadnih voda u tlo i more, odnosno spriječit će se zagađenje podzemnih voda i priobalnog mora što je od iznimne važnosti za zdravlje i kvalitetu života ljudi kao i zaštitu okoliša.
 
Područje grada Nina te općine Privlaka i Vrsi do danas nisu imali javni sustav odvodnje kao ni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno odvodnja se rješavala putem septičkih jama zbog čega je EU projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Nin-Privlaka-Vrsi od iznimnog značenja za ovo područje.
 
Projektom će se omogućiti 6.600 priključaka na javni sustav odvodnje, odnosno priključenje 7.700 stanovnika i 15.000 posjetitelja tijekom turističke sezone. Na ovaj način omogućit će se  priključenost sustava javne odvodnje na više od 85% što će osigurati dugoročni razvoj turizma i turističkih djelatnosti na ovom području.
 
Također, sanirat će se više od 30 kilometara vodoopskrbne mreže što će doprinijeti smanjenju gubitaka u vodoopskrbnom sustavu, a samim time i unapređenju sustava javne vodoopskrbe.

Galerija