Hrvatske vode
 

Primopredaja hrvatskog predsjedavanja Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav – ICPDR Češkoj

U ponedjeljak, 25. siječnja 2016. u  Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču održana svečanost primopredaje hrvatskog predsjedavanja Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav (International Commission for the protection of the Danube River – ICPDR) Češkoj. Predsjedavanje ICPDR-om u ime Češke preuzeo je Peter J. Kalas.

Tijekom svečanosti primopredaje uzvanicima su se obratile veleposlanica Republike Hrvatske u Beču, dr.sc. Vesna Cvjetković te prigodnim govorom opunomoćeni ministar u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, OSCE i međunarodnim organizacijama gđa Mirta Mandić, a činom primopredaje predsjedavanja, simboličnom primopredajom boce vode iz rijeke Dunav između dva predsjednika, moderirao je izvršni tajnik ICPDR-a, g. Ivan Zavadsky.

Podsjećamo, Republika Hrvatska je u prosincu 2014. godine preuzela  predsjedavanje ICPDR-om te je tijekom 2015. godine proaktivno djelovala na svim područjima koja se odnose na zaštitu rijeke Dunav, no posebno na pitanjima vezanim uz zaštitu od poplava te zaštitu voda, koje je Hrvatska već prilikom preuzimanja predsjedavanja ICPDR-om istaknula kao prioritete.

Predsjedavajući ICPDR-om u 2015. godini, g. Kurečić je, govoreći o rezultatima hrvatskog predsjedavanja ICPDR-om, istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska predsjedavala u godini u kojoj su dovršena i usvojena dva ključna plana za sljedeće šestogodišnje razdoblje (2016.-2021.) i to Ažurirani Plan upravljanja slivom rijeke Dunav  (Danube River Basin District Management Plan Update 2015) te prvi Plan upravljanja rizicima od poplava za Dunav (the 1st Flood Risk Management Plan for the Danube River Basin District) čijoj su izradi pridonijeli hrvatski stručnjaci  svojim  radom u radnim grupama ICPDR-a, u suradnji sa stručnjacima drugih država stranaka ICPDR-a.

Na predstojećem Ministarskom sastanku koji će se 9.  veljače 2016. održati u Beču, navedeni planovi će dobiti i odgovarajuću političku podršku ministara nadležnih za vodno gospodarstvo država članica ICPDR-a.

G. Kurečić je također upoznao g. Kalasa sa djelovanjem češke zajednice u Hrvatskoj, u Daruvaru te mu uručio njihov prigodan poklon, biografiju i zapise koji svjedoče o životu češke manjine u Daruvaru.

Svečanoj primopredaji u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, uz brojne pripadnike međunarodnog diplomatskog zbora, nazočila je i Delegacija Republike Hrvatske pri ICPDR-u,  g. Ivica Plišić, voditelj delegacije, g. Danko Holjević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda,  te članice delegacije gđa Elizabeta Kos i Sanja Genzić Jurišević.

Nakon preuzimanja predsjedavanja ICPDR-om, g. Kalas je izrazio zahvalnost Hrvatskoj delegaciji na konkretnim rezultatima hrvatskog predsjedavanja, osvrnuo se na zadatke i  izazove koji predstoje ICPDR-u u 2016. godini te izrazio nadu da će se tijekom češkog predsjedanja ostvariti zacrtani ciljevi u realizaciji navedenih planova te da će tako i češko predsjedavanje ostati zapaženo kao hrvatsko. 

Galerija

Primopredaja predsjedavanja ICPDR-om - Izvor: ICPDR orgPrimopredaja predsjedavanja ICPDR-om - Izvor: ICPDR orgPrimopredaja predsjedavanja ICPDR-om - Izvor: ICPDR orgPrimopredaja predsjedavanja ICPDR-om - Izvor: ICPDR org