Hrvatske vode
 

Priopćenje za javnost: Prognoza i stanje vodostaja

U posljednja 24 sata pale su nove veće količine kišnih oborina (Plitvice 54 mm, Bihać 43 mm, Zavižan 39 mm, Delnice 37 mm, Sisak 37 mm, Hrvatska Kostajnica 36 mm, Ogulin 30 mm, Karlovac 25 mm). Ove oborine uzrokovale su novi porast vodostaja na većini vodotoka.

Vodostaji rijeke Kupe i Korane u Karlovcu od jučer poslijepodne su u značajnijem porastu. Vrh vodnog vala u gradu Karlovcu očekuje se u iduća 3 sata, a očekivani maksimalni vodostaji bit će na razini onih od prije pet dana. Linije obrana od poplava su utvrđene i ne očekuju se veće ugroze od onih od prije pet dana. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Rijeka Una u Hrvatskoj Kostajnici od jučer je također u stalnom porastu. Očekivani maksimalni vodostaji danas poslijepodne ipak bi trebali biti 30-ak centimetara niži u odnosu na one prije pet dana. Na snazi su i dalje mjere izvanrednog stanja obrane od poplava iako je vodostaj za 30-ak centimetara niži od razine za uvođenje izvanrednog stanja.

Vodostaji rijeke Save na području Siska su u laganom porastu od 15 centimetara u posljednja 24 sata i trenutačno prolaze bez većih ugroza kroz sisačko područje. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Save na jasenovačkom području bilježe nešto brži porast od 26 centimetara u posljednja 24 sata zbog nemogućnosti daljnjeg upuštanja voda rijeke Save u retenciju Lonjsko polje kroz ustavu Trebež.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a s obzirom na pritjecanje velikih količina voda rijeke Une u idućih 30-ak sati očekuje se lagani porast vodostaja rijeke Save. Također, očekuje se da će vodostaj u idućim satima premašiti razinu za uvođenje izvanrednog stanja obrane od poplava na jasenovačkom području.

Rijeke Kupa i Korana

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu iznosi +779 cm. Vodostaj lagano stagnira, odnosno posljednja 2 sata zabilježio je porast od 1 cm/sat. U idućih nekoliko sati nastavit će stagnirati, a u  poslijepodnevnim satima trebalo bi uslijediti opadanje vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca.

Slično vrijedi i za rijeku Koranu u Karlovcu, čiji trenutačni vodostaj iznosi +781 cm s porastom od 1 cm/sat.

Rijeka Una

Trenutačni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi +422 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta. Maksimalni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuje se danas u poslijepodnevnim satima na razini od +430 cm što je za 30-ak centimetara niže u odnosu na maksimalno zabilježenu razinu od prije pet dana.

Rijeka Sava

Trenutačni vodostaj rijeke Save u Sisku na mjerodavnoj postaji Crnac iznosi +743 cm i u laganom je porastu od 1 centimetar kroz 2 sata.

Trenutačni vodostaj rijeke Save u Jasenovcu iznosi +898 cm i u laganom je porastu od 1 cm/sat. Očekuje se da će u idućih nekoliko sati vodostaj premašiti granicu za uvođenje izvanrednog stanja na jasenovačkom području.

Za područje donjeg toka rijeke Save za mjerodavnu postaju Slavonski Brod uvedene su redovne mjere obrane od poplava s obzirom da je vodostaj premašio +750 cm.

Galerija