Hrvatske vode
 

Prognoza vremena i stanje vodostaja

Na temelju mjerodavnih prognoza DHMZ-a od 3. prosinca 2021. godine očekuje se postupan prestanak oborina, a tijekom dana sa zapada djelomično razvedravanje. Susnježica i snijeg padat će ponajprije u gorju, dok će na jugu povremeno padati kiša, ujutro i prijepodne lokalno praćeni i grmljavinom, što može potrajati sve do navečer. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita lokalno i orkanskim, na jugu u prvom dijelu dana jugozapadnjak i jugo. Za sutra se najavljuje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro na kopnu ponegdje i maglu. Navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje, s kišom najprije na sjevernom Jadranu, a u gorju i sa snijegom. Na Jadranu u noći umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, ujutro će slabiti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Vodostaji

Uslijed ove kišne epizode vodostaji na rijekama Savi, Kupi i Uni su porasli, ali ne do razina koje bi dovele do provedbe mjera obrane od poplava. U dane vikenda očekuje se polagano opadanje vodostaja na području Zagreba, Karlovca i Hrvatske Kostajnice. Na Savi, Kupi i Uni vodostaji nigdje neće dosegnuti razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava.

Trenutačno je na snazi samo pripremno stanje obrane od poplava na donjem toku rijeke Save, od Jasenovca do Županje te uz rijeku Unu od Hrvatske Kostajnice do Jasenovca.

 

Izvor: G. Šafarek - Kopački rit