Hrvatske vode
 

Projekt „Lijepa naša Sava“ na zagrebačkom Bundeku

Nakon savskog sajma u Županji, na zagrebačkom Bundeku je od 3. do 5. lipnja, u sklopu društveno odgovornog projekta Lijepa naša Sava, održan još jedan savski sajam. Hrvatske vode već devetu godinu zaredom uspješno sudjeluju na tom projektu te su tako i ove godine imale svoj štand među brojnim drugim izlagačima koji su predstavljali tradicijske obrte, zanate, rukotvorine i suvenire savskog kraja. Ove godine sajam je privukao rekordan broj izlagača, a drugu godinu zaredom predstavljen je i panoramski rafting na Savi u Zagrebu, s ciljem vraćanja života na obale rijeke i iskorištavanja njezinog velikog potencijala.

Pozornost najmlađih posjetitelja privukao je štand Hrvatskih voda, na kojem su 3. lipnja predstavljene edukativne radionice pokretnog laboratorija, likovne radionice i edukativni eko-kviz, s ciljem promicanja razine svijesti o važnosti zaštite voda već kod najmlađih generacija. Gotovo cijelo vrijeme na štandu je bilo puno dječice, ali i odraslih koji su s velikim iznenađenjem gledali šarene epruvete u kojima su se događali kemijski pokusi te znatiželjno virili ispod lupe kako bi vidjeli koje životinjice obitavaju u čistim, a koje u prljavim vodama.

Drugi dio štanda bio je posebno zanimljiv najmlađima jer su svojoj mašti mogli dati „krila“ i tako nam na praznim papirima nacrtali vesele crteže s motivima vode i života koji se odvija ispod nje, a čest motiv bio je i Hrvoje, kornjača koja je glavni lik slikovnica Hrvatskih voda. Oni malo stariji, mogli su ispuniti eko-kviz u kojem su usput mnogo toga naučili, a najsretniji će imati priliku osvojiti i nagrade povodom obilježavanja Dana Hrvatskih voda u rujnu. Posjećenost štanda Hrvatskih voda i sudjelovanje djece u radionicama potvrđuje nam veliku zainteresiranost za nova znanja i spoznaje u području voda i očuvanje bioraznolikosti vodenih ekosustava.

Ono što nas također posebno veseli je činjenica kako je naš Dječji program, u okviru kojeg predstavljamo slikovnice Hrvatskih voda školama i vrtićima, postao uspješan i kako slikovnice i maskotu Hrvoja sve veći broj djece prepoznaje. Učenici nekih škola, kojima smo prezentirali naše slikovnice, predvođeni svojim učiteljicama posjetili su nas na štandu i opet se družili s nama te proširili svoja znanja o vodama kroz laboratorijske pokazne vježbe.

Na štandu se nudio raznovrstan promidžbeni materijal: slikovnice, plakati, majice i kape, časopisi Hrvatskih voda koje su posjetitelji sa zadovoljstvom ponijeli sa sobom. Druženje s građanima i mališanima nastavljamo na savskom sajmu 19. lipnja u Sisku te u okviru tradicionalne Fišijade u Slavonskom Brodu, 1. srpnja. Veselimo se ponovnom susretu!

Galerija