Hrvatske vode
 

Pušten u probni rad objekt za dvostupanjsku filtraciju vrijedan 66 milijuna kuna

U probni rad pušten je objekt za dvostupanjsku filtraciju koji je u sklopu postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode grada Osijeka, a vrijedan je 66,2 milijuna kuna (s PDV-om). To znači dugoročno sigurnost i ispravnost vode za ljudsku potrošnju na području grada Osijeka i okolnih područja, a prema svim europskim standardima.

Investicija dogradnje postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode u Osijeku jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“.

Neobrađena podzemna voda s crpilišta “Vinogradi“ kojom se snabdijeva grad Osijek sadrži veće koncentracije željeza, mangana, amonijaka i arsena koje prelaze maksimalne koncentracije dopuštene važećim zakonima i propisima, između ostalih i Direktivom EU o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Cilj i zahtjev dogradnje i tehničko-tehnoloških zahvata na postrojenju za preradu vode bio je dovesti arsen u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L. Kao tehnološko rješenje odabrana je primjena dvostupanjske adsorpcije i filtracije te ozonizacije vode. 

Ovim tehnološkim rješenjem – koje će prethoditi postupku prerade vode u postojećem postrojenju za preradu vode – uz korekciju pH vode sa sigurnošću će se postizati koncentracija arsena od 6 µg/L, čime je zadovoljena propisana kvaliteta vode za ljudsku potrošnju.

Uz ostale uzvanike svečanosti su nazočili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je izrazio zadovoljstvo što se ovim projektom rješava veliki problem građana Osijeka i općina koje su na sustavu opskrbe pitkom vodom osječkog Vodovoda. Realizacijom projekta poboljšala se kvaliteta života i zdravlja ljudi koji tu žive te je čestitao svima koji su u projektu sudjelovali; Vodovodu, Hrvatskim vodama i resornom Ministarstvu.

 

Galerija