Hrvatske vode
 

Stanje i prognoza vodostaja

 

Hidrometeorološki uvjeti i stanja vodostaja

U skladu s prognozom u protekla 24 sata došlo je do smirivanja i postepenog prestanka oborina tako da su na području Gorskog kotara i Like pale tek manje količine oborina (Delnice 4 mm, Ogulin 1 mm, Slunj 1 mm) što je pogodovalo opadanju vodostaja rijeka Dobre, Mrežnice, Korane i Kupe. Na području BiH pale su tek neznatne količine oborina (Bihać 1 mm, Sanski Most 0 mm), što je konačno dovelo do prestanka porasta rijeke Une, tako da je od jučer u podne vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici počeo lagano opadati. Nešto veće količine oborina pale su u središnjoj Hrvatskoj (Zagreb 17 mm, Sisak 20 mm, Kutina 20 mm, Bjelovar 22 mm, Krapina 15 mm, Varaždin 13 mm, Koprivnica 26 mm, Daruvar 15 mm), ali s obzirom na početno relativno niske vodostaje ove oborine nisu dovele do jakog porasta vodostaja vodotoka u tim područjima. U iduća tri dana očekuju se tek neznatne količine oborina, odnosno veća je mogućnost lokalnih pljuskova, što će pogodovati daljnjem opadanju i normalizaciji stanja vodostaja, osobito na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Rijeka Kupa

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 8 sati iznosio je +687 cm i u osjetnom je opadanju od 6-7 cm/sat. Vodostaj je u odnosu na ostvareni maksimalni od prije 30-ak sati opao za gotovo 1 metar, a opadanje vodostaja na području Karlovca nastavit će se i u idućim danima. Trenutačno se vrh vodnog vala rijeke Kupe nalazi na području između Jamničke Kiselice i  Farkašića, a do sutra ujutro će stići i do Siska. Vodostaji rijeke Kupe na području donjeg toka biti će visoki, ali i gotovo 1 metar niži u odnosu na maksimalne iz veljače 2014. godine tako da većih ugroza na području donjeg Pokuplja ne bi trebalo biti.  

Rijeka Korana

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 8 sati iznosio je +714 cm i u osjetnijem je opadanju od 5-6 cm/sat. Vodostaj je u odnosu na ostvareni maksimalni od prije 30-ak sati opao za 85 cm, a opadanje vodostaja na području Karlovca nastavit će se i u idućim danima. Danas do kraja dan očekuje se ukidanje svih stupnjeva mjera obrane od poplava na karlovačkom području.  

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 8 sati iznosio je +432 cm i u laganom je opadanju od jučer u 11 sati kada je iznosio +464 cm. Do kraja dana, a osobito od sutra očekuje se i osjetnije opadanje vodostaja rijeke Une na području Hrvatske Kostajnice.

Rijeka Sava

Vodostaji rijeke Save na sisačkom području nalaze se u domeni pripremnog stanja obrane od poplava. Ipak, ni idućih dana, uslijed dotoka Kupe ne očekuje se značajniji porast vodostaja rijeke Save koji bi mogli dovesti do potencijalne ugroze na sisačkom području. Vodostaj rijeke Save u Jasenovcu u 8 sati iznosio je +830 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Prema hidrometeorološkoj prognozi očekivani maksimalni vodostaji rijeke Save na području Jasenovca ne bi trebali stvoriti veće ugroze na jasenovačkom području jer ne bi trebali biti viši od +840 cm. Visoki vodostaji rijeke Save na jasenovačkom području mogli bi potrajati do subote, a uslijed pojačanog dotoka rijeke Kupe i Save iz Siska. Nakon subote bi vodostaji trebali konačno opasti ispod +800 cm.

Donji tok rijeke Save na potezu Davor-Županja

Vodostaju rijeke Save u donjem toku su u domeni srednje visokih i visokih voda. Na snazi je pripremno stanje obrane od poplava te se veće ugroze na području donjeg toka rijeke Save ne očekuju.  

Prognoza oborina za iduća 3 dana

Prema trenutno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća 3 dana trebalo bi nastupiti daljnje smirivanje vremena, odnosno moguće su tek manje količine oborina, što će pogodovati daljnjem opadanju i konačnoj normalizaciji stanja vodostaja.