Hrvatske vode
 

Stanje i prognoza vodostaja

Pripremne mjere obrane od poplava na području gornje, srednje i donje Save još uvijek traju, sve dok  visinska ciklona bogata vlagom ne napusti područje Hrvatske i vodostaji ponovo postanu uobičajeni za ovo doba godine.

Rijeka Sava

Vodostaji do Rugvice su u opadanju s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u blagom porastu s tendencijom blagog porasta. Vodostaji su u domenama niskih  i srednje niskih voda.

Rijeka Kupa

Vodostaji do Kamanja su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni niskih voda.

Rijeke Mura i Drava

Vodostaji Mure su u blagom porastu s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda.

Vodostaji Drave do Podravske Moslavine su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

Rijeka Dunav

Vodostaji su u blagom porastu s tendencijom blagog porasta, u domenama srednjih i srednje niskih voda.

Zagreb je jučer zahvatilo olujno nevrijeme praćeno vjetrom i jakom kišom. U istočnom djelu grada Zagreba i grada Dugog Sela sa okolnim naseljima, došlo do plavljenja prometnica, podrumskih prostorija u kućama i zgradama. Olujni vjetar srušio je stabala i  granje na prometnice, parkirana vozila i objekte. Također, došlo je do prekida u opskrbi električne energije na dijelu područja zahvaćenog nevremenom.

U Velikoj Gorici olujno nevrijeme praćeno vjetrom i jakom kišom jučer je srušilo nekoliko stabala i grana koje su pale na prometnice, parkirana vozila i mjestimično uzrokovalo prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Vukovarsko – srijemske županije, od Iloka prema Vukovaru jučer u poslijepodnevnim satima jak vjetar s kišom i mjestimično tučom zahvatio je to područje te je vjetar na više mjesta oborio stabla na prometnice i objekte, oštetio električne vodove, no nije nastala veća materijalna šteta. Vjetar je prouzročio znatnu štetu na poljoprivrednim površinama pod kukuruzom i suncokretom pogotovu na području grada Iloka, a uočene su štete i u vinogradima.

Djelatnici Hrvatskih voda kontinuirano obilaze područja gornje, srednje i donje Save te pozorno prate hidrometeorološke prilike.

Prognoza oborina za danas i sutra

Postupno razvedravanje sa zapada pa će na sjevernom Jadranu veći dio dana biti djelomice sunčano i uglavnom suho, u Dalmaciji promjenjivo uz mogućnost za poneki pljusak. Umjereno do pretežno oblačno u gorskim i središnjim, te osobito u istočnim predjelima gdje će biti lokalno i obilnije kiše, pljuskova i grmljavine, a zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom današnjeg dana, 19. srpnja na području Like i istočne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

U utorak će prevladavati sunčano, no uz više oblaka lokalno je moguć poneki pljusak, u noći i prijepodne na istoku i jugu zemlje, a poslijepodne i središnjim te gorskim predjelima.

Galerija