Hrvatske vode
 

Sustav navodnjavanja u Baranji

Hrvatske vode počele su pripremne radove na izgradnji sustava navodnjavanja u Baranji na 5000 hektara poljoprivrednih površina, a projekt je vrijedan 19,8 milijuna kuna. Hrvatske vode financiraju 80% projekta, a 20 % sufinancira Osječko-baranjska županija. Isti se nalazi na području Dunavskog Rita u Baranji, podijeljen je u 5 podsustava te se sastoji od 12 propusta i 41 ustave koje će držati vodu u kanalskoj mreži iz koje će se voda koristiti za navodnjavanje. Izvor vode za navodnjavanje je lateralni kanal Kneževi Vinogradi- Zmajevac koji je svečano otvoren u lipnju ove godine. Prihranjivanje vode u lateralnom kanalu vršit će se preko odvodnje Baranjske planine i crpljenjem iz rijeke Dunav te će se tako osigurati dovoljne količine vode.

Zamjenik generalnog direktora  Hrvatskih voda Siniša Kukić istaknuo je da su se preduvjeti za izgradnju ovog sustava stekle završetkom izgradnje lateralnog kanala Kneževi Vinogradi – Zmajevac,vrijednog 102 milijuna kuna.
Ovim sustavom predviđeno je navodnjavanje 3 i pol tisuće hektara velikih proizvođača i 1500 hektara malih proizvođača ratarskih kultura.

To je jedan od najznačajnijih projekata Hrvatskih voda u posljednjih 20 godina, a završetak se očekuje 31.5.2016.

Galerija

Izvor:HRT-Radio OsijekIzvor:HRT-Radio OsijekIzvor:HRT Radio Osijek