Hrvatske vode
 

Sustavi navodnjavanja u Hrvatskoj

Posljedice klimatskih promjena sve se više odražavaju na poljoprivrednu proizvodnju, stoga se posljednjih godina intenzivno radi na pripremi i izgradnji sustava navodnjavanja kako poljoprivredna godina ne bi ovisila samo o vremenskim uvjetima. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, stvorili su se stabilni uvjeti i siguran financijski okvir za izgradnju novih sustava navodnjavanja, kao dijela procesa unaprjeđenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje u ruralnom prostoru naše zemlje.

Kroz nacionalni Program ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine alocirana su sredstva u visini 98 milijuna eura koja su namijenjena za izgradnju sustava javnog navodnjavanja od čega se 85% sredstava osigurava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Korisnici ove mjere su jedinice regionalne samouprave, a Hrvatske vode zadužene su za pripremu i provedbu projekata. Agencija za plaćanje je kroz dva natječaja prihvatila 17 projekata.

Izgradnja sustava navodnjavanja započela je u ljeto 2018. godine, s iznimkom sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka u Istarskoj županiji, čija je izgradnja započela u proljeće 2019. godine. Predviđeno vrijeme trajanja radova na sustavima navodnjavanja je 14 do 36 mjeseci, ovisno o složenosti radova (sustavi sa ili bez akumulacije). Dovršetak radova na četiri sustava javnog navodnjavanja ostvaren je već krajem 2019. godine. Riječ je o sustavu Baštica u Zadarskoj županiji, dva sustava navodnjavanja u Vukovarsko – srijemskoj županiji – Blato-Cerna i Sopot te o sustavu javnog navodnjavanja Đolta u Virovitičko – podravskoj županiji. Još je pet sustava navodnjavanja iz prvog javnog natječaja u izgradnji i njih 8 koji su prijavljeni na drugi javni natječaj za razvoj projekta navodnjavanja sredstvima europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a čija je realizacija trenutno u fazi odabira izvoditelja građevinskih radova.

Galerija