Hrvatske vode
 

Svečano otvoren sustav navodnjavanja u Kaznionici Valtura

Plan navodnjavanja Istarske županije izrađen je još 1998. godine kao prvi planski dokument iz područja navodnjavanja u Republici Hrvatskoj. U sklopu provedbe Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištima i vodama u Republici Hrvatskoj izrađena je i Novelacija plana navodnjavanja Istarske županije kojim su poljoprivredne površine Kaznionice u Valturi izabrane kao pilot projekt navodnjavanja u spomenutoj županiji.

Poljoprivredne površine Kaznionice Valtura prostiru se na 440 hektara površine. Već početkom 60ih godina prošlog stoljeća izgrađen je sustav navodnjavanja u kojemu se koristila voda iz tri bunara. Ista se dovodnim sustavom dovodila do 4 akumulacijska bazena pojedinačnog volumena 750 m3. Protekom vremena navedeni sustav je zastario, a da bi se zadovoljila potreba za vodom na tako velikoj površini krenulo se u revitalizaciju i stavljanje u funkciju postojećeg sustava navodnjavanja odnosno građenjem kompletnog sustava u razdoblju od 2012. - 2015.

Akumulacija Bakranjuša kapaciteta je 650 tisuća kubičnih metara vode, a puni se iz obližnjih bunara količinom od 46 l/s tijekom cijele godine te je kompletno obložena PEHD folijom 2mm koja je zaštićena kamenom oblogom. Crpna stanica je smještena do akumulacije s 4 visokotlačne crpke maksimalnog tlaka 10 bara te ukupnog maksimalnog kapaciteta 200 l/s. razvedena hidrantska mreža po poljima je na svakih 80 metara. Valja naglasiti da je ovo jedini mikroakumulacijski sustav u Hrvatskoj.

Vrijednost ovog projekta iznosi 64,3 milijuna kuna, a sufinanciralo ga je Ministarstvo poljoprivrede (u iznosu od 54 milijuna kuna) te Istarska županija i Ministarstvo pravosuđa.

Svečanom otvaranju prisustvovao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, istarski župan Valter Flego, generalni direktor Ivica Plišić kao i mnogi drugi visoki uzvanici.

Galerija

Sustav navodnjavanja u Kaznionici ValturaSustav navodnjavanja u Kaznionici ValturaSustav navodnjavanja u Kaznionici ValturaSustav navodnjavanja u Kaznionici ValturaSustav navodnjavanja u Kaznionici Valtura