Hrvatske vode
 

Svjetski dan zaštite okoliša

Angažirajući vlade, tvrtke i građane u nastojanju da se pozabave hitnim pitanjima zaštite okoliša, 1974. godine se počeo obilježavati Svjetski dan zaštite okoliša koji se od tada slavi svake godine na isti datum – 5. lipnja. Cilj obilježavanja je potaknuti pojedince da razmišljaju o načinu na koji konzumiraju prirodu, potaknuti tvrtke da razvijaju zelenije modele, poljoprivrednike i proizvođače da proizvode održivije, vlade da ulažu u upravljanje okolišem, a mlade da grade zeleniju budućnost. Svjetski dan zaštite okoliša podsjeća nas na činjenicu da već predugo eksploatiramo i uništavamo ekosustave našeg planeta. Svake tri sekunde, svijet gubi količinu šume koja može pokriti jedno nogometno igralište. Tijekom prošlog stoljeća uništeno je već pola vlažnih močvara i 50% koraljnih grebena, a do 2050. godine moglo bi se izgubiti do 90% koraljnih grebena. 

Prošle godine, tema Dana zaštite okoliša bila je usredotočena na biološku raznolikost, hitnu i egzistencijalnu zabrinutost. Ove godine, poziva na hitne mjere za oživljavanje naših oštećenih ekosustava. Svi ovisimo o zdravim ekosustavima za svoj opstanak. Ekosustavi su interakcija između živih organizama i njihove okoline. Prirodni ekosustavi važni su za naše fizičko i mentalno zdravlje. Alarmantnom brzinom gubimo i uništavamo temelje svog opstanka. Pojava COVID-19 također je pokazala koliko katastrofalne mogu biti posljedice gubitka ekosustava.

Ovaj Svjetski dan zaštite okoliša značajan je po tome što se pokreće akcija UN-a „Desetljeće za obnovu ekosustava“ – globalna misija oživljavanja milijardi hektara, od šuma do poljoprivrednih površina, od vrha planina do dubina mora, a sve s ciljem sprječavanja i zaustavljanja degradacije ekosustava na svim kontinentima i u svim oceanima. Iako desetljeće zvuči kao dugačak period, tek će nam sljedećih deset godina reći što je najvažnije u prevenciji katastrofalnih klimatskih promjena i savijanju krivulje gubitka biološke raznolikosti. Može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, ali potrebno je da svi u tome igramo ulogu.

Obnova ekosustava globalni je poduhvat u velikom opsegu. To znači popraviti milijarde hektara zemlje tako da ljudi imaju pristup hrani, čistoj vodi i poslovima. Ali uključuje i brojne male akcije koje svatko može poduzeti svaki dan: uzgajanje drveća, ozelenjivanje naših gradova, preoblikovanje vrtova ili čišćenje smeća uz rijeke i obale.  

Galerija