Hrvatske vode
 

Započela sanacija onečišćenog područja rijeke Zrmanje

Na onečišćenom dijelu rijeke Zrmanje započela je sanacija područja na kojem je krajem prošle godine došlo do onečišćenja zauljenim otpadom (ugljikovodici naftnog podrijetla). Sanacija se provodi sukladno rješenju Državnog inspektorata i treba biti završena do kraja veljače. Područje sanacije obišli su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da su Hrvatske vode dobile nalog žurnog postupanja, a nakon analize onečišćene trske Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar utvrdio je da je riječ o opasnom otpadu što nalaže njegove posebne načine zbrinjavanja: „Iz tog razloga radove sanacije onečišćenog područja izvodi ovlaštena tvrtka koja može odgovoriti na opasna onečišćenja putem operativnog plana mjera za slučajeve izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda. Radi se o  5000 m2onečišćenog okoliša. Potrudit ćemo se da i ubuduće smanjimo štete u okolišu, naime, utvrđenja je i jedna vrulja koja donosi najveće onečišćenje, odnosno ugljikovodike naftnog podrijetla i naći ćemo način s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike kako bi i neke buduće određene posljedice po okoliš na vrijeme prevenirali“, istaknuo je generalni direktor Đuroković.

 

Radovi sanacije se odnose na prikupljanje i zbrinjavanje onečišćene trske i niskog raslinja na kojima su vidljivi tragovi onečišćenja. Trenutačno se obavljaju radovi košnje i deponiranja pokošene trske u vreće koje će se kasnije transportirati do mjesta konačnog zbrinjavanja odnosno spalionice. Također, postavljene su zračne i upijajuće brane za prikupljanje onečišćenja.

 

Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je da se onečišćenja na Zrmanji događaju od prestanka rada tvornice glinice: „Na žalost, ovo zadnje zagađenje nije prvo, ali ja se nadam da će biti zadnje. Locirali smo mjesto odakle to zagađenje izvire te je predloženo jedno rješenje koje će struka još utvrditi, naglasio je župan Longin, a gradonačelnik Obrovca istaknuo da je sanaciju svakako potrebno obaviti u što skorijem roku, a kako slike Zrmanje onečišćene zauljenim otpadom ne bi imale utjecaj na turističku sezonu.

 

Sanaciju onečišćenja provodi ovlaštena tvrtka Cian d.o.o., a sanacija će stajati 1 375 000,00 kuna.

 

Galerija