Hrvatske vode
 

Započeli radovi na izgradnji nasipa za zaštitu od poplava najugroženijih područja u Karlovcu

Svečano je obilježeno otvorenje radova na izgradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za zaštitu naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj. Otvorenju radova su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić,  župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Vrijednost radova iznosi 44,4 milijuna kuna, a rok izvođenja radova je dvije godine. Radovi su u sklopu „Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe- karlovačko i sisačko područje“ čija je ukupna vrijednost oko 900 milijuna kuna od čega se na karlovačko područje odnosi 670 milijuna kuna, a na sisačko područje 230 milijuna kuna.

„Ispod grada na Kupi završavaju problemi za grad Karlovac, a počinju za Sisak, a ovaj projekt brani i Sisak kao i Karlovac. Jedinstven je po tome, što nigdje u Hrvatskoj u ovom trenutku ovako blisko ne surađuje grad, gradovi, općine, Ured državne uprave, a to znači država, a povezuje u ovom slučaju Karlovačka i Sisačko-moslovačka županija zajedno“ izjavio je župan Karlovačke županije Damir Jelić.

Predviđeno je izgraditi 5774 metara nasipa koji će biti izgrađeni na području naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj, koja su najugroženija od poplava na slivu rijeke Kupe i koja u sadašnjem stanju od poplava štite tzv. „box barijere“, koje su privremeno postavljene početkom 2018. godine i uspješno su u dva velikovodna događaja zaštitile od poplava navedena naselja.

Pored izgradnje nasipa predviđena je i izgradnja servisnog puta i kanala za odvođenje zaobalnih voda. Ovim će se kanalima oborinska voda dovoditi do cijevnih propusta kojima se zaobalne vode upuštaju u vodotok. Predviđeno je izgraditi i sedam propusta s automatskim zatvaračem.

Radovi na ovim nasipima predstavljaju nastavak provedbe „Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe- karlovačko i sisačko područje“ za koji je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 6. prosinca 2018. donijela Odluku o proglašenju projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

„Riješili smo velik broj čestica, skoro 5500 čestica od ukupno 15000. Očekujemo do kraja godine 7500 riješenih čestica kako bismo konačno projekt Karlovac prijavili kao europski projekt, jer je potrebno imati više od 50 posto riješeno imovinsko pravnih odnosa. To će značiti da će od ukupnog iznosa projekta od 900 milijuna kuna, 85 posto doći iz europskih sredstava“ rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izrazio je nadu da će u skorom razdoblju biti novih otvorenja radova na gradnji nasipa u Karlovcu te da će kroz tri do četiri godine grad biti u potpunosti zaštićen od poplava.

Zbog brže pripreme i provedbe projekta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je prijedlog Zakona o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, a kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici 14. prosinca 2018. te je stupio na snagu 4. siječnja 2019.

„Ovdje danas u Logorištu počinjemo dugoročno rješenje problema koji traje desetljećima. Projekt Kupa je definitivno najkompleksniji projekt poduzet u obrani od poplava u Hrvatskoj i sa svojom financijskom vrijednošću, ali i kompleksnošću obilježit će rad Ministarstva zaštite okoliša i energetike u ovom mandatu“ zaključio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Galerija