Hrvatske vode
 

Započeli radovi na velikom infrastrukturnom projektu vodoopskrbnog sustava Prgomet - Seget Zagora vrijednom 145 milijuna kuna

U Prapatnici je započela realizacija velikog infrastrukturnog projekta Vodoopskrbnog sustava Prgomet - Seget Zagora, ukupne procijenjene vrijednosti 145 milijuna kuna. Radovi obuhvaćaju izgradnju primarne vodoopskrbne mreže s objektima u zagorskom dijelu općine Seget - 1.a i 4.a faza ukupne vrijednosti 17,8 milijuna kuna (s PDV-om) u sklopu kojega će se u roku od dvije godine položiti 12,2 kilometara vodoopskrbnih cijevi u naseljima Prapatnica, Bristivica i Seget Gornji te će se izgraditi crpna stanica Prapatnica. Cjelokupan projekt u visini od 80% sufinanciraju Hrvatske vode, a ostatak od 20% iz sredstava naknade za razvoj prikupljene na području općine Seget. Projekt realizira Agencija EKO Kaštelanski zaljev kao naručitelj radova u ime investitora Vodovoda i kanalizacije Split.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban prisjetio se kako je još na početku svog mandata kao župana rekao da ovaj dio Zagore mora biti u potpunosti infrastrukturno i demografski na razini barem ostalog dijela Zagore Splitsko-dalmatinske županije. 

„Ovim činom nadam se da će se to uistinu i dogoditi. Nadam se da će se i kroz ovaj projekt ispuniti sve težnje i želje građana s ovog područja jer oni koji su odavde odlazili, odlazili su zbog slabije infrastrukture i zbog nekih uvjeta koje nisu imali. Zato sam danas sretan da onima koji su ostali ovdje ostvarujemo uvjete da se vrate njihove mlađe generacije i žive u ovom bogomdanom prirodnom ambijentu. Idemo dalje izgrađivati cijelu našu županiju jer nas čeka i niz drugih projekata u narednom periodu, ne samo na ovom području“, istaknuo je Boban.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović kazao je kako mu je iznimno drago vidjeti gradnju vodovoda u ruralnim dijelovima, kako Splitsko-dalmatinske županije, tako i cijele Hrvatske.

„Siguran sam da će voda koja inače donosi život, i vratiti te donijeti život u ovaj kraj. Mi ćemo nastaviti sudjelovati u ovakvim projektima jer ih smatramo iznimno bitnim i kvalitetnim. A osim ovog projekta, u Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelujemo u mnogim drugim projektima, primjerice u aglomeracijama Split-Solin i Kaštela-Trogir gdje sudjelujemo s 10% ukupnog iznosa vrijednosti aglomeracija. To znači da  od oko 2,5 milijarde, naših je 250 milijuna“, naglasio je Dujmović.

Vodoopskrbni sustav Prgomet - Seget Zagora napajat  će se vodom koja dolazi postojećim magistralnim cjevovodom Vrpolje - Vučevica iz smjera Šibenika. Planirana je izgradnja vodoopskrbne mreže u duljini oko 100 km, 4 vodospreme, 4 crpne stanice te 2 prekidne komore, sve to u više faza koje se dijele na zajedničke objekte, primarnu i sekundarnu mrežu.

Spojem na magistralni cjevovod Vrpolje - Vučevica preko naselja Prgomet, omogućit će se vodoopskrba naselja Prgomet i Labin u općini Prgomet te naselja Prapatnica, Ljubitovica, Bristivica i Seget Gornji u općini Seget. Vodoopskrba naselja Trolokve u općini Prgomet osigurat će se direktnim spojem primarne mreže na postojeći magistralni cjevovod.

Galerija