Hrvatske vode
 

Poreč bogatiji za više od 500 milijuna kuna

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović uz ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu te generalnog direktora Hrvatskih voda Ivicu Plišića otvorio je radove na jednom od najvrjednijih vodno-gospodarskih projekata u Hrvatskoj. „Sustav  odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča i postrojenjima za solarno sušenje i kompostiranje mulja“  vrijedan je ukupno 501 milijun kuna. Riječ je o još jednom u nizu projekta u Hrvatskoj koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 371 milijun kuna ili 74% dok je nacionalna komponenta 130 milijuna kuna, a sufinanciraju je Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović podsjetio je da se ovakvi projekti otvaraju, osim u Istri, i u Čakovcu, Vukovaru, Županji, Osijeku, i drugim sredinama u Hrvatskoj, u kojima se deseci milijuna eura kao posljedica kvalitetnog i fokusiranog rada grupa ljudi povlače iz Europske unije. „Predstavlja ono po čemu će Poreč, a sutra i druge sredine u Istri, biti rame uz rame s najboljim europskim i svjetskim destinacijama“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Aglomeraciju Poreč čine grad Poreč i općine Funtana,Tar-Vabriga i Vrsar. U sklopu projekta izgradit će se i 62 kilometra nove  kanalizacijske mreže, rekonstruirati 23 kilometra postojeće te 26 novih crpnih stanica uz isto toliko rekonstruiranih. Tako će se omogućiti priključenje za oko 6 300 novih korisnika na sustav odvodnje čime će priključenost domaćinstava narasti sa 63 na 90 %. Dovršenjem ovog projekta koji se očekuje u 2018. godini,  postići će se poboljšanje sustava odvodnje, kvalitetno pročišćavanje otpadnih voda s najvišim europskim standardima, zaštita izvorišta za piće, povećanje učinkovitosti i pouzdanost javne odvodnje. Opće stanje okoliša, a posebno morskog okoliša uvelike će se poboljšati te će se smanjiti zagađenje tla i podzemnih voda, a ujedno i održati biološka raznolikost obalnih voda. Važno je naglasiti da je riječ o turističkom dijelu Republike Hrvatske te da će zagađenja koja nastaju otpadnim vodama biti eliminirana, ali i da će se osigurati kriterij kakvoće vode za Plavu zastavu za plaže što će dodatno povećati konkurentnost Poreča kao turističke destinacije.

 

Galerija