Hrvatske vode
 

Predstava „Voda je život“ u dolini Neretve

U sklopu Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom kroz Program malih darovnica, financiranog od strane Zaklade Globalnog fonda za okoliš (GEF) putem Svjetske banke, Hrvatske vode u suradnji s Kazalištem Daska iz Siska i  Udrugom za zaštitu i promociju prirodne i kulturne baštine - Divina Natura prikazali su odgojno-ekološku predstavu „Voda je život“ za učenike osnovnih škola na području delte Neretve u tri grada – Metković (27. listopada), Opuzen (28. listopada) i Ploče (29. listopada).

Gradsko kulturno središte u Metkoviću je kroz četiri izvedbe predstave održane 27. listopada, pretvoreno u pravi mali vremeplov prepun svjetlosnih i zvučnih efekata, projekcija i avanture. U napetoj epizodi čovječanstva koja se odvija u 2014. godini, oko 490 učenika OŠ Stjepan Radić i oko 380 učenika  OŠ  Don Mihovil Pavlinović zajedno s profesorom Oskarom (Nebojša Borojević), Hrvojem i Hanom (tim H₂O) putujući kroz vrijeme iz daleke 2114. godine, spašavalo je čovječanstvo od katastrofe koju je prouzročio zločesti Otto, potičući ljude na zagađenje okoliša, trgujući vodom. Profesor Oskar uz pomoć naših malih prijatelja, učenika osnovnih škola, pronalazi točne odgovore na ključna pitanja o ulozi i značaju vode za život na planeti, te tako uspijeva spriječiti naum zločestoga brata Otta usmjeren na onečišćenje voda i uništenje čovječanstva. Naši mali protagonisti predstave dokazali su kako znaju razlikovati dobro od zla, zagađeno od čistoga, odgovorno od neodgovornog ponašanja, a svojim aktivnim sudjelovanjem u predstavi su pokazali  i kako mogu kreirati svoju i budućnost mnogih nadolazećih generacija. Virtualne likove Hanu i kornjaču Hrvoja nacrtale su Marina Pavlić i Martina Zelenika Moon, a glasove im posudili Dahna Borojević i Ivan Jurić Yuri.

U ovoj interaktivnoj predstavi s velikim oduševljenjem su sudjelovali i učenici OŠ Opuzen i OŠ Vladimir Nazor iz Ploča, u čijim su prostorima prikazane po dvije predstave za učenike nižih razreda. Oduševljenje nisu krili ni nastavnici i ravnatelji škola, koji su iskazali želju za nastavkom suradnje i daljnjom edukacijom učenika kroz zanimljive radionice i predstave.

Obzirom na značaj rijeke Neretve za odvijanje života, osjetljivost i složenost upravljanja vodama u njenoj delti te potrebu očuvanja prirode i okoliša, ovakva pravovremena edukacija najmlađih i razumijevanje prirodnih procesa, s posebnim naglaskom na vodne resurse i vlažna staništa, prvi je preduvjet budućeg suživota čovjeka i prirode neretvanskog kraja. Stoga je ova interaktivna edukativna predstava na atraktivan i moderan način doprinijela ovom cilju, te ukazala na ulogu čovjeka u onečišćenju voda i očuvanja prirodne ravnoteže, a učenike potaknula na aktivnu brigu o okolišu i vodama.

Svim osnovnim školama podijeljene su slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“  u kojima Hrvoje mališane poučava o poplavama, a koje će poslužiti učenicima u stjecanju novih znanja putem posudbe u školskim knjižnicama i kroz program razredne nastave.

 

linkovi:

http://os-sradica-metkovic.skole.hr

http://www.metkovic.hr/vijest

http://radio.hrt.hr/radio-dubrovnik/clanak/predstava-voda-je-zivot-kazalista-daska

Galerija

Voda je životVoda je životVoda je životVoda je život