Hrvatske vode
 

Projekt Lijepa naša Sava u Slavonskom Brodu

U petak 3. srpnja u Slavonskom Brodu održan je savski sajam u sklopu osmog i dosada najopširnijeg izdanja ovogodišnjeg projekta Lijepa naša Sava. Uz bogat program i tradicionalnu fišijadu, više od osam tisuća posjetitelja sajma moglo je uživati u rekreacijskim i zabavnim sadržajima te izvrsnom ribljem paprikašu i ribljim specijalitetima koji su bili pripremljeni s velikom ljubavi i iskustvom u 86 natjecateljskih ekipa.

Edukativno-zabavnim likovnim radionicama i eko-kvizom Hrvatske vode su privukle pažnju najmlađih, gdje su ih animirale Andrijana Pavić i Marija Vizner. Uz štand s promidžbenim materijalom i pokretni laboratorij na pitanja velikih i malih posjetitelja stručno su odgovarale djelatnice Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Renata Ćuk i Mirjana Đurasek. Šarene epruvete, puževi i školjke pod lupom, neočekivano velike ličinke kukaca na LCD ekranu na vrlo zanimljiv način podučavali su posjetitelje o kemijskim i biološkim metodama ispitivanja stanja voda u raznim tipovima staništa. Slikovnice s našom maskotom, kornjačom Hrvojem i šareni stol na kojem su se vesele kapljice smiješile s postera Vodni ciklus bili su predlošci za crteže malim Brođanima, koji su u rukama malih majstora osvanuli prepoznatljivim ili manje prepoznatljivim motivima vode. Malena pomoć i razgovor prilikom ispunjavanja eko-kviza uvjerila nas je da su teme vode djeci vrlo bliske i razumljive, te su vrlo zadovoljni i s ponekim podatkom više zadovoljno napuštali naš štand. Potvrda da sav trud djelatnika Hrvatskih voda koji s puno entuzijazma pripremaju i provode radionice doprinosi širenju znanja i zanimanja za vodni resurs je i činjenica kako je svake godine sve veći broj posjetitelja koji prilaze štandu s raznim pitanjima i komentarima, kao i spoznaja našeg nagrađenog mališana Luke koji nam je ozarenog lica prišao i izvijestio nas kako je njegov istraživački komplet za vodu u „pogonu“ istražujući vodu i život u vodi. Stoga nam je i draža činjenica kako ćemo i ove godine na svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskih voda u Zagrebu u rujnu imati priliku nekim novim klincima uručiti edukativne nagrade Hrvatskih voda za najljepše crteže i eko-kviz.

Posjetitelji Savskoga sajma u Slavonskome Brodu mogli su uživati u vožnjama rijekom Savom u turističkome brodu te u velikomu čamcu zmaju za dvadeset osoba, a u zabavnome je programu održan koncert tamburaškoga sastava Širok šor. Turistička zajednica grada Slavonskoga Broda i Športsko-ribolovni savez Brodsko-posavske županije najboljim u pripravljanju ribljega paprikaša proglasili su Ivana Severa iz Velike Kopanice kojem je nagradu uručio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističući važnost ovog projekta koji svojim uspjehom može biti uzor mnogim gradovima u promociji života uz rijeku Savu kao i razvoju turističkih i gospodarskih potencijala savskog kraja.

Ovaj vodeći nacionalni projekt u slivu rijeke Save završio je u kasnim noćnim satima uz tradicionalne zvuke tamburaša i kušanje ribljeg paprikaša, s pozivom organizatora da se i sljedeće godine nastavi s promocijom i porukom o iznimnim vrijednostima i potencijalima savskog kraja, koji se zajedničkim nastupom svih partnera i sudionika prenosi na razinu lokalnih jedinica i građana koji žive u slivu rijeke Save.

Galerija

Projekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša SavaProjekt Lijepa naša Sava