Hrvatske vode
 

Prva javna promocija slikovnice „Život uz rijeku-Poplave“

U okviru obilježavanja Svjetskog dana voda 2014 promovirana je dječja slikovnica Hrvatskih voda  „Život uz vodu – Poplave“  u knjižnici Marina Držića u Zagrebu.

Nedaleko zgrade Hrvatskih voda u Dječjoj knjižnici Marina Držića u Zagrebu u petak 14. ožujka održana je prva javna promocija slikovnice dječjeg edukativnog programa Hrvatskih voda pod nazivom „Život uz rijeke-Poplave“ kojoj su prisustvovali učenici 3a razreda Osnovne škole Marina Držića iz Zagreba s učiteljicom Sanjom Vukasović i knjižničarkom Zrinkom Josić. Maskotu dječjeg programa, malu kornjaču Hrvoja, već s vrata prepoznala su djeca razdraganih lica očekujući prve avanture znatiželjne kornjače koja je oživjela upravo u ovoj slikovnici.

Promociju slikovnice uvodnim riječima započela je Ana Pavlek knjižničarka Dječje knjižnice najavljujući goste Hrvatskih voda i prezentaciju slikovnice. Predstavljanje slikovnice pred pozornim „gledalištem“ započela je Marija Vizner, autorica tekstova slikovnice, otkrivajući mališanima tko je Hrvoje i kako je dobio ime, tko je sudjelovao u izradi slikovnice i temeljem čega je samostalna umjetnica Martina Zelenika Moon izradila bogate ilustracije slikovnice. Vrlo zanimljivim i nadahnjujućim prezentiranjem sadržaja slikovnice Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava koji je ujedno izradio sinopsis slikovnice, zainteresirao je učenike za temu poplava.

Velik broj podignutih ruku s raznim pitanjima i komentarima učenika o kornjači i poplavama, potvrdio je svima da su djeca nepresušni izvor ideja i mašte, koji svojim uočavanjem i najsitnijih detalja pokazuju da zaista nastoje razumjeti svijet koji ih okružuje i u kojem žele sudjelovati. Prva promocija slikovnice pokazala nam je da naš rad nije bio uzaludan i da će naša slikovnica naići na vrlo plodno tlo odgajajući nove naraštaje u razumijevanju pojava u prirodi, suživota s prirodom uvažavajući njena pravila i čuvajući naše najveće blago – vodne resurse i mladost koja će njima znati upravljati.

U izložbenom prostoru knjižnice prezentirana je slikovnica kroz osam postera ilustriranih pastelnim crtežima slikovnice, pozivajući prolaznike na istraživanje edukativnog dječjeg programa knjižnice. Izložba će krasiti izložbeni prostor još desetak dana, te ju svi zainteresirani mogu pogledati.

Zahvaljujemo djelatnicima Dječje knjižnice Marina Držića na prijedlogu i pomoći u organizaciji ovog događanja, a posebno  koordinatorici Željki Krušlin, Đurđici Križanić Delač i Ani Pavlek koje s puno entuzijazma rade svoj posao, što se može vidjeti u svakom kutku knjižnice. I naše slikovnice „Vodač iliti Vodohodač….“ i „Život uz rijeku – Poplave“ našle su svoje mjesto na policama među mnogobrojnim naslovima slikovnica. Vjerujemo da će korisnici knjižnice uživati u ponuđenim slikovnicama, a prema dosadašnjem interesu ostalih knjižnica, sigurni smo da će i drugi mališani imati priliku sudjelovati u sličnim prezentacijama Hrvatskih voda diljem Hrvatske u idućem razdoblju.

Galerija

Knjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina DržićaKnjižnica Marina Držića