Hrvatske vode
 

Pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Gospiću

Pušten je u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Gospiću. Isti je projektiran i izrađen prema kapacitetu od 5200 ES (ekvivalent stanovnika), a pročišćavanje se odvija u dva stupnja, mehanički i biološki.

Radovi na izgradnji i rekonstrukciji uređaja započeli su u travnju 2014. godine,a izvodila ih je zajednica izvođača. Cijeli uređaja za pročišćavanje otpadnih voda prati se pomoću nadzorno – upravljačkog sustava (NUS) kojim je obuhvaćena sva oprema, a istim se gotovo u cijelosti upravlja automatski.

U sklopu  sanacije uređaja izgrađena je i  nova pristupna cesta, a uređaj je dodatno opremljen i hidro stanicom za podizanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži te dizel agregatom kako bi u slučaju nestanka električne energije mogao nesmetano funkcionirati.
Ukupna investicija iznosi 7,1 milijun kuna, od čega su Hrvatske vode, putem zajmova  EIB/CEB sudjelovale u iznosu od 6,4 milijuna, a javno komunalno poduzeće u iznosu od 711.797, 17 kuna.
Ova investicija uvelike će pridonijeti gospodarskom razvoju ovog područja kao i poboljšanju kvalitete i zdravlja života ljude te zaštiti okoliša i prirode.

„Razmjena iskustva i znanja nadležnih institucija vodnoga gospodarstva i vodno-komunalnih tvrtki, na ovaj način, bit će garancija nastavka naše dobre suradnje i postizanja zadanih  zahtjevnih ciljeva koji doprinose oporavku hrvatskom gospodarstvu, a koji nije moguć bez velikih investicija. Vlada Republike Hrvatske pokrenula je investicijski ciklus u vodnom gospodarstvu putem Hrvatskih voda i ovo je jedan u nizu projekata koji su završeni. Putem ovog vladinog investicijskog ciklusa pokrenuti će se još mnogi projekti vezani za vodno komunalnu infrastrukturu. Također ovim projektima potičemo ravnomjeran razvoj Republike Hrvatske. “ – naglasio je g. Plišić.

Puštanju u rad uređaja za pročišćavanje grada Gospića prisustvovao je generalni direktor Ivica Plišić, njegov zamjenik Danko Holjević, pomoćnik ministra za vodno gospodarstvo Dražen Kurečić, zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Milinović, župan Ličko senjske županije Mile Kolić, gradonačelnik grada Gospića, Petar Krmpotić kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave te izvođači.

Galerija