Hrvatske vode
 

„Voda izvor života - Zaštita voda“ - nova slikovnica dječjeg programa Hrvatskih voda

Nova slikovnica dječjeg programa Hrvatskih voda pod nazivom „Voda izvor života – Zaštita voda“ izašla je iz tiska u ponedjeljak 17. studenog 2014. godine, kao druga po redu poučnih slikovnica za najmlađe u kojoj kornjača Hrvoje kroz avanture podučava mališane o vodama.

Edukativne slikovnice u okviru dječjeg programa Hrvatskih voda imaju za cilj, kroz zabavan i zanimljiv sadržaj praćen avanturama maskote – kornjače Hrvoja, educirati najmlađe o ulozi i očuvanju voda, našeg najvažnijeg prirodnog resursa. Nakon izdavanja prve edukativne slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ u prosincu 2013. godine, koja je s velikim zanimanjem i oduševljenjem prihvaćena od učitelja i djece diljem Hrvatske, Hrvatske vode nastavljaju s novim izdanjima poučnih slikovnica. Nova slikovnica pod nazivom „Voda izvor života – Zaštita voda“ obrađuje tematiku zaštite voda, a svojim još bogatijim sadržajem i dodacima – posterom i naljepnicama, kroz šarene ilustracije vodi Hrvoja u nove avanture. Djeca na vrlo poučan i zabavan način mogu saznati zašto je važno zaštiti i čuvati vode, što su onečišćenja, kako ih možemo spriječiti, što možemo poduzeti u svome domu, a kako štedjeti i koristiti vodu. Svoje znanje mogu provjeriti u zadacima koji se nalaze na kraju slikovnice, a koja u koricama skriva malo iznenađenje – džep s edukativnim posterom - Zaštita voda i naljepnicama s porukama o štednji i očuvanju voda.

Stručna radna skupina u sastavu djelatnika Hrvatskih voda – Sektora zaštite voda: Jasmina Antolić, Alenka Drenški, Nihada Omerdić i Vedran Žabka osmislila je priču, pomno i stručno pratila cjelokupnu izradu slikovnice. Uređivački odbor u sastavu: Helena Iveković, mr.sc. Sanja Barbalić, Lidija Baras, Marija Vizner, Stjepan Kamber i dr. Mara Pavelić pratili su i aktivno sudjelovali u izradi slikovnice. Bogate i živopisne ilustracije izradila je samostalna umjetnica Martina Zelenika Moon, a zadatke i tekst u rimi je napisala Marija Vizner.

Slikovnica je izdana u 3000 primjeraka, koju prati i veliki pripadajući plakat, a bit će podijeljena obrazovnim institucijama i knjižnicama diljem Hrvatske. Slikovnicu i sve pripadajuće ostale sadržaje moguće je „prelistati“ klikom na označeni naslov u plavoj boji ili naslovnicu slikovnice.

Voda izvor života - Zaštita voda