30.04.2018
Nagrađena taktilna slikovnica, poklonjena Hrvatskoj knjižnici za slijepe

U petak, 27. travnja u Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu svečano je predana na korištenje 3D taktilna slikovnica „Sretne rode“, koja je u natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.“ osvojila nagradu u kategoriji edukativnog materijala. Slikovnicu su ravnateljici knjižnice dr. sc. Jeleni Lešaja predali mentorica Ana Demut i Katja Starčić, u ime učenika 7.b razreda OŠ Zvonimira Franka iz Kutine i Zoran Čavlović, član Upravnog vijeća Hrvatskih voda i voditelj Centra za obranu od poplava. Svečanom programu prisustvovali su srednjoškolci Hotelijersko-turističke škole iz Zagreba i djelatnici knjižnice. U okviru programa prisutnima je predstavljen natječaj Hrvatskih voda, a svečanom ugođaju su pridonijeli učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek koji su izveli i nekoliko vrlo dirljivih glazbenih točaka s mentoricom Ružicom Rašpolić. Nakon svečanog programa i druženja, prisutnim učenicima su podijeljene majice i kape, za uspomenu na ovaj predivan projekt, koji je svima nama pokazao kako se trud na kraju uvijek nagradi, a osobito kada pružimo ruku onima kojima je pomoć potrebna!

Slikovnicu za slijepe su izradili učenici 7.b razreda OŠ Zvonimira Franka Kutina i mentorica  knjižničarka Ana Demut, dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik. Svoju suradnju s Hrvatskom knjižnicom za slijepe škola je započela još školske godine 2016./2017. kada su učenici 6. b razreda izradili i poklonili knjižnici prvu taktilnu slikovnicu „Lonjsko polje“. Izradi slikovnice je prethodilo detaljno upoznavanje sa Smjernicama za izradu taktilnih slikovnica za slabovidne i slijepe osobe. Pri tome su učenici saznali mnogo zanimljivih podataka o tome kako se treba odnositi prema slijepim osobama, kako im pomoći i kako izraditi slikovnicu koju će moći koristiti. Iskustvo na prvoj slikovnici i posjeta Hrvatskoj knjižnici za slijepe, poslužilo im je u izradi druge slikovnice pod nazivom „Sretne rode“ čiju su priču osmislili u skladu s temom Svjetskog dana voda 2018. i raspisanim natječajem Hrvatskih voda. Od listopada 2017. do siječnja 2018. izrađivali su slikovnicu, žmireći ispitujući rukama svaku stranicu dok se nisu uvjerili da će slikovnica putem dodira moći ispričati osmišljenu ekološku priču. Tekst uz ilustracije osmislili su sami, a izrađen je i na Brailleovom pismu, posebnim strojem uz pomoć djelatnika Hrvatske knjižnice za slijepe u Zagrebu. Slikovnicu su prijavili na natječaj Hrvatskih voda i u konkurenciji od 30 radova, osvojili prvu nagradu u kategoriji edukativnog materijala. U parku prirode Kopački rit su 22. ožujka 2018., mentorica, razrednica i učenici 7.b razreda prisustvovali svečanoj dodjeli nagrada povodom Svjetskog dana voda 2018., gdje je prikazana i predstava „Voda je život“, Kazališta Daska iz Siska. Uz bogate nagrade Hrvatskih voda u suradnji s Javnom ustanovom Kopački rit organiziran je i edukativni izlet i vožnja brodom, što je posebno razveselilo nagrađene mališane.

Koliko su ovakvi projekti važni nastavnicima i učenicima osnovnih škola, izrekao je i Josip Galović, prof. hrvatskog jezika i mentor nagrađenog učenika iz Slavonskog Šamca: „Divno je i hvalevrijedno što Hrvatske vode imaju osjećaja za učenike i iskazuju ovakav način suradnje sa školama diljem Lijepe Naše. Očuvanje voda prevažna je tema o kojoj bismo trebali razmišljati tijekom cijele godine jer doista gdje je voda, tamo je život. Slobodno mogu, a nakon ovoga lijepoga iskustva druženja s djelatnicima Hrvatskih voda reći, gdje ste vi, tu je radost okupljanja, uvažavanja, i veliki poticaj za dalje!“