06.03.2020
Početak ovogodišnjih prezentacija obilježen u ZgForumu

Početak ovogodišnjih prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda obilježen je 4. ožujka u edukativno-izložbenom prostoru Grada Zagreba, ZgForumu u Gajevoj ulici, kojem su prisustvovali učenici trećih razreda OŠ Jure Kaštelana s učiteljicom Marinom Lucin i pedagogicom Zdravkom Ciglenečki.

U prostoru ZgForuma u kojem je nedavno otvorena izložba pod nazivom „Hrvojeve zgode u zaštiti vode!“ s izloženim posterima i edukativnim slikovnicama Hrvatskih voda, započela je prezentacija za mališane trećih razreda OŠ Jure Kaštelana. Početak prezentacije obećavao je puno, jer su mališani vrlo brzo pokazali interes za temu te se pohvalili kako neki od njih već poznaju Hrvoja. Ilustracije o Hrvojevoj avanturi s poplavama, prepoznali su na koricama prve slikovnice, dok su znatiželjno gledali u naslovnice preostalih slikovnica, ispitujući kakve im je još avanture Hrvoje priredio. Stoga smo brzo „zaronili“ u novu priču u kojoj se Hrvoje suočio s onečišćenjem voda te kroz razgovor s vodočuvarom saznao tko na planetu koristi i onečišćuje vode svaki dan.

Vrlo odgovorno su mališani prihvatili činjenicu kako i sami onečišćuju vode u kućanstvu i školi te pokazali zavidno znanje o vodama. Ubrzo smo dobili i objašnjenje. Naime, jednom tjedno pedagogica i učiteljica pripremaju zanimljiva pitanja na temu voda, na koje mališani daju odgovore, potičući ih tako na istraživanje i proširivanje znanja o važnosti vode i ulozi čovjeka na ciklus vode i okoliš. Tako im nisu bila nepoznata pitanja o klimatskim promjenama, podizanju razine mora u odnosu na otapanje leda u moru i s kopna, načinima i posljedicama onečišćenja, izvorima onečišćenja vode u domaćinstvu, kiselim kišama, opasnostima od plastičnog otpada, kanalizaciji i uređaju za pročišćavanje otpadnih voda te primjerima štednje vode i smanjenja onečišćenja.

U raspravi i uz primjere recikliranja vode i raznog otpada, saznali smo i kako invazivne vrste mogu nanijeti štetu domaćim vrstama, ukoliko ih pustimo u prirodu. Uz igru pitanja-odgovora s lutkicom Hrvoja ponovili smo naučeno, a iz odgovora se moglo zaključiti kako su mališani pomno slušali predavanje i naučili još ponešto novo o važnosti očuvanja voda. Također, odgovori su pokazali i kako razumiju osnovne uzročno-posljedične pojave i procese vezane uz vodu i okoliš, a s kojima se svakodnevno susreću.

Osmjeh na licu i vesele povike izmamila je činjenica kako će od Hrvatskih voda na poklon dobiti slikovnicu o zaštiti voda koju će moći ponijeti kući te zajedno s Hrvojem još jednom proživjeti vodenu avanturu i okušati se u rješavanju zadataka. Nakon podjele slikovnica i fotografiranja s Hrvojem, učiteljice i mališani su krenuli put škole nestajući polako u zagrebačkim ulicama poput kakvog skakutavoga i piskutavog vlaka sa slikovnicama koje su vijorile u rukama, prenoseći u daljinu poruke o očuvanju voda.

S tom spoznajom, završili smo prvi ovogodišnji susret uz komentare predstavnika Grada Zagreba-ZgForuma koji su se iznenadili znanjem mališana. Izjavili su kako ni sami nisu znali mnogo toga o vodi te izrazili sumnju da ni mnogi odrasli nemaju toliko znanja koliko ga imaju ovi znatiželji i veseli mališani, koji o ovim pitanjima vrlo razumno, logično i odgovorno promišljaju.

Uoči Svjetskog dana voda prostor zagrebačkog Foruma ugostit će i mališane dječjeg vrtića iz Španskog, nakon čega Hrvoje nastavlja svoj put diljem Hrvatske prema dugoj listi prijava za edukativne radionice u vrtićima i školama gdje ga nestrpljivo očekuju mališani.