23.03.2018
SVJETSKI DAN VODA - Podijeljene nagrade za najbolje dječje radove u Kopačkom ritu

Svjetski dan voda 2018. obilježen je 22. ožujka u baranjskom selu Kopačevo, prigodnim programom u organizaciji Javne ustanove Park prirode Kopački rit i Hrvatskih voda. Ovogodišnja tema bila je “Priroda za vodu”, a moto “Odgovor je u prirodi”. Svečanost obilježavanja organizirana je u Domu kulture, gdje su podijeljene nagrade najboljim radovima natječaja Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.“ i predstavljeni radovi učenika osnovnih škola s temom “Priroda za vodu”.

U prigodnom programu koji je otvorila voditeljica odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić i Nives Brnić Levada iz VGO za Dunav i donju Dravu iz Osijeka uz nekoliko prigodnih rečenica o Svjetskom danu voda, podijeljene su nagrade Hrvatskih voda za sedam dječjih radova posvećenih zaštiti i očuvanju voda uz nezaobilaznu maskotu Hrvatskih voda – kornjaču Hrvoja.

Nagrađeni su učenici i njihovi mentori za pojedinačne radove te osnovne škole za timske projekte. Između 30 pristiglih radova, OŠ Zvonimira Franka iz Kutine nagrađena je za najbolji edukativni rad – 3D slikovnicu za slijepe. Od 14 prijavljenih radova, OŠ Josipa Pupačića iz Omiša odnijela je nagradu za istraživački projekt o sanitarnoj ispravnosti morske vode i školjkaša u omiškoj luci. Od pristiglih 69 prijava za likovne radove, najboljim radom proglašen je rad u tehnici tuš-akvarel učenika Nikole Sokača iz OŠ Draškovec, a između 44 rada za slogan i pjesmicu najboljima su proglašeni Stjepan Sobol iz OŠ Vladimira nazora iz Nove Bukovice za slogan i Fabijan Vođinac iz OŠ Josipa kozarca iz Kruševice kod Slavonskog Šamca za pjesmicu. U kategoriji kratkog spota od 18 pristiglih radova najboljim je ocijenjena pjesmica učenika područne škole OŠ kralja Tomislava iz Našica, a kao najoriginalniji projekt kalendar u tehnici grafičkog tiska na platnu duljine 8 metara iz OŠ Jakovlje. Pobjednicima natječaja nagrade su uručile predstavnice Hrvatskih voda Marija Vizner i Nives Brnić-Levada. Vesela dječja lica i zajednička fotografija s Hrvojem, najbolje opisuje zadovoljstvo i sreću mališana i mentora ovim događanjem i poklonom Hrvatskih voda i JU PP Kopački rit.

Za nagrađene učenike i mentore te učenike osnovnih škola baranjskih mjesta Bilja, Kopačeva i Luga, biolog Adrijana Baković je održala kratko predavanje o važnosti voda za Kopački rit te je izvedena  predstava “Voda je život” u organizaciji kazališta „Daska“ iz Siska. U Prijemnom centru Kopačevo učenici i mentori imali su priliku upoznati se s parkom prirode kroz edukativni kratkometražni film te obilazak područja vlakićem i vožnjom brodom. Unatoč hladnoći koja je gotovo neuobičajena za ovo godišnje doba, toplina  susreta, druženja i zahvalnosti prevladala je u riječima i srcima mališana i mentora.

S obilježavanja Svjetskog dana voda pozvana je šira javnost na aktivnije uključivanje u očuvanju prirodnih močvarnih staništa u skladu s Ramsarskom konvencijom, koja obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Također, poruke ovogodišnjeg Svjetskog dana voda 2018. upućene široj javnosti iz Kopačkog rita pozivaju sve nas na aktivnije uključivanje u racionalnom korištenju voda i očuvanju prirodnih staništa uz apele: Promijenimo loše navike! Štedimo vodu i kada ju imamo u obilju! Čuvajmo ju od onečišćenja svakodnevno u svojim domovima! Pronađimo tehnologije koje koriste već korištenu vodu, tako ćemo smanjiti crpljenje vode iz prirode! Svoje otpadne vode pročišćavajmo! Čuvajmo šume, prirodna močvarna staništa i vrste koje nam pomažu očuvati naš planet čistim! Čuvajmo naše tlo, zrak i vodu! Učimo od prirode!