30.06.2020
238 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije

U Splitu i Zadru potpisano je 14 ugovora o sufinanciranju vodnokomunalnih projekata ukupno vrijednih 238 milijuna kuna, a potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Za područje Zadarske županije potpisano je osam ugovora vrijednih 33,8 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode za ovu godinu osigurale 27,3 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekata u okviru kojih se potpisuju i današnji ugovori je 146,55 milijuna kuna, a realizirat će se na području Zadra, Biograda na Moru, Povljane, Benkovca, Zemunika Donjeg, Podvelebitskog pravca, Bibinja i Sukošana. Ovim potpisanim ugovorima obuhvatit će se izgradnja vodoopskrbnih sustava i sustava odvodnje navedenih područja. 

„Zadarska županija, kao slikoviti prikaz trenutnog stanja u odnosu na posljednje tri godine, za ovaj segment realizacije vodnokomunalnih projekata bit će ogroman doprinos kako funkcioniranju naše građevinske industrije, tako i zaposlenosti u toj građevinskoj industriji, zapravo jedan dodatni impuls za rast bruto domaćeg proizvoda i oporavak gospodarstva nakon COVID 19 virusa. Daljnji razvoj i osiguranje onih najosnovnijih životnih uvjeta za naše građanke i građane je upravo priključenost na mrežu javne odvodnje odnosno javne vodoopskrbe.“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je naglasio kako s vodom moramo pažljivo gospodariti i upravljati. "Ponosno možemo reći da mislimo i na manje razvijene krajeve gdje ljudi trebaju ostati i gdje treba omogućiti ostanak, ali i gospodarski razvitak dalmatinskog zaleđa.“ - istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U Splitu je također potpisano šest ugovora, a sveukupna vrijednost projekata iznosi 92 milijuna kuna. Projekti će se realizirati na području Lećevice, Hvara, Komiže, Hrvaca, Vučevice i Omiša. Ovim projektima će se izgraditi vodovodni cjevovodi te izgraditi novi i rekonstruirati postojeći sustav odvodnje na kopnu i otocima.