27.06.2019
Dan Dunava 2019.: “Aktivirajmo se za sigurniji Dunav”

Osamdeset i jedan milijun ljudi u svih 14 zemalja Dunavskog sliva pozvano je da se 29. lipnja „aktiviraju za sigurniji Dunav“ u sklopu proslave 14. Dana Dunava. Ovogodišnja tema „Sigurniji Dunav“ nadahnuta je Dunavskom deklaracijom iz 2016. godine. Sukladno Deklaraciji, sve zemlje Dunavskog sliva trebaju raditi na tome da sliv rijeke Dunav bude čišći, zdraviji i sigurniji za sve građane.

Dan Dunava slavi Dunav i rijeke koje u njega utječu kao i njihovu vitalnu ulogu u osiguravanju vode, hrane, električne energije, rekreacije i sredstava za život. Međutim, ove godine Dan Dunava posebno je važan zbog obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Konvencije o zaštiti rijeke Dunav u Sofiji, Bugarska, 1994. godine.

Dan Dunava postao je najveći riječni festival na svijetu, s velikim festivalima na riječnim obalama i javnim skupovima, kao i edukativnim događanjima. To je također proslava na razini cijelog sliva koja odražava raznolikost regije. Na međunarodnoj razini koordinaciju provodi Stalno tajništvo Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Predsjednik Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav Péter Kovács izjavio je: „Ove godine, te povodom važne 25. obljetnice ICPDR-a, željeli bismo se pridružiti svim građanima našeg Dunavskog sliva u proslavi konvencije koja nam je svima pružila - i nastavit će pružati- alate za osiguranje riječnog sliva za buduće generacije."

Osim toga, u svim dunavskim zemljama, u suradnji s Regionalnim partnerstvom Globalnog partnerstva za vode za Srednju i Istočnu Europu (GWP CEE), tijekom Dana Dunava održava se međunarodno školsko natjecanje u kreativnosti „Umjetnik Dunava“. U okviru navedenog natjecanja mladi iz 14 zemalja pozvani su da stvaraju umjetnička djela nadahnuta rijekama i njihovim okolišem. Međunarodni pobjednik bit će objavljen u jesen.

Također, ovogodišnji Dan Dunava podudara se s početkom Četvrtog zajedničkog istraživanja Dunava - opsežnog znanstvenog istraživanja cijelog Dunavskog sliva. Oba događaja bit će pokrenuta u okviru raznih događaja u regiji, uključujući dan govora i prezentacije uzimanja uzoraka na Margitinom otoku u Budimpešti 27. lipnja 2019. godine za početak istraživanja.

Za više informacija o brojnim događanjima Dana Dunava kao i o Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunav i općenito o njezinom radu posjetite internetske stranice: www.danubeday.org i www.icpdr.org.