24.01.2024
Ministar Habijan posjetio Šibensko-kninsku županiju

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan sa suradnicima službeno je posjetio Šibenik, Pirovac, Vodice i Drniš te održao niz sastanaka na temu vodno-komunalnih projekata na području Šibensko-kninske županije.
 
Službeni posjet započeo je odlaskom u Pirovac gdje su ministra Habijana dočekali općinski načelnik Ivan Gulam, načelnik općine Tisno Kristijan Jareb te direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Zvonimir Štrkalj. Održan je sastanak na temu sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pirovac - Tisno - Jezera. Riječ je o projektu čiji prihvatljivi troškovi iznose 53,35 mil. eura, od čega su 68,03 posto bespovratna sredstva, kojim se planira proširenje sustava javne vodopskrbe u duljini od 8,5 km, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u duljini od 25,2 km, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 57,9 km te projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od 20.000 ES drugog stupnja pročišćavanja. Aktivno se radi na pripremnim radovima.
 
U Vodicama je ministra Habijana primio gradonačelnik Ante Cukrov, uz saborsku zastupnicu Branku Juričev-Martinčev, saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića i Marka Lugovića, pročelnika Ureda za komunalno vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo. Ministar Habijan upoznat je s fazama provedbe projekata Vodice 1 i Vodice 2 - sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Vodice-tribunj-Srima. Projekt se provodi u dvije faze, a planirano je proširenje sustava javne vodoopskrbe u duljini od 20 km te rekonstrukcija 24,9 km sustava javne vodoopskrbe, proširenje sustava javne odvodnje u duljini od 70,7 km te dogradnja UPOV-a za dodatni kapacitet od 17,500 ES drugog stupnja pročišćavanja. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose gotovo 62 mil. eura od čega bespovratna sredstva iznose gotovo 43,5 mil. eura.
 
Ministar Habijan i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posjetili su i gradilište na kojem se provodi projekt Vodoopskrba i odvodnja na području Grada Šibenika (Zaton, Lepenica), otoka Obonjana i Prvića te Općina Marina, Mitlo, Blizna Donja i Blizna Gornja koji je financiran sredstvima iz NPOO-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi preko 16 mil. eura. Ovim projektom osigurat će se smanjenje zagađenja okoliša i vodnih resursa otpadnim vodama te građanima zagorskog dijela, kao i otočanima, osigurati pristup zdravstveno ispravnoj vodi.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

U Drnišu je održan sastanak s gradonačelnikom Josipom Begonjom i Davorom Jakelićem, direktorom tvrtke RAD d.o.o. Drniš za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju te je posjećeno gradilište projekta vodno-komunalnog gospodarstva financiranog sredstvima EU. Na području korisnika Rad d.o.o. Drniš do sada je završen jedan projekt u okviru IPA-e “Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za grad Drniš”. U okviru NPOO 2021-2026. od odobrena dva projekta koja se odnose na ulaganja u manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, jedan projekt je završen - Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Drniš, a drugi je u provedbi - Izgradnja dijela kanalizacijskog sustava Drniš - zapad 2.
 
“Moram izraziti zadovoljstvo svime što sam imao prilike vidjeti. Naime, u razdoblju od 2016.-2023. godine u projekte vodnog gospodarstva na području Šibensko-kninske županije uloženo je 88,78 mil. eura u projekte vodoopskrbe, projekte odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, projekte navodnjavanja i projekte zaštite od štetnog djelovanja voda. Mudro smo iskoristili mogućnosti sufinanciranje projekata putem mehanizama bespovratnih sredstava te danas imamo niz završenih te velik broj projekata koji su u visokoj fazi provedbe, a svima je cilj podizanje kvalitete života naših građana”, zaključio je ministar Habijan.