16.09.2022
Moguće obilnije oborine na području Republike Hrvatske

U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno  je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja. 

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.