19.12.2023
Održana završna konferencija projekta - „Modernizacija lijevooobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške“

Održana je završna konferencija projekta „Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške“.

Završnoj konferenciji prisustvovali su  Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Valentin Dujmović zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Karmen Cerar, načelnica Sektora u Upravi za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, predstavnici Ministarstva obrane, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, projektanti, predstavnici izvođača, nadzorni inženjeri te ostali projektni partneri.

Hrvatske vode su 2015. godine pokrenule pripremu projekta „Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške" na cijelom potezu od granice s Republikom Srbijom (u projektu nazvano “Račinovaca”) do Nove Gradiške, kako bi se osigurala ujednačena razina sigurnosti nasipa uslijed hidrauličkog sloma temeljnog tla te omogućio adekvatan pristup nasipu radi provedbe mjera obrane od poplava i preventivno učinkovitije održavanje nasipa.

Realizacijom projekta smanjili su se i rizici od poplava na površini većoj od 220 ha čime je omogućena kvalitetna provedba aktivnih mjera obrane od poplava te se osigurala ujednačena razina sigurnosti nasipa kako ne bi došlo do hidrauličkog sloma temeljnog tla.

U cilju funkcionalne i operativne provedbe projekta, radovi su bili podijeljeni u 16 grupa. Projekt je obuhvatio prostor Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te konačna duljina moderniziranog nasipa iznosi 170,4 km.

Da je ovaj projekt od velike lokalne i nacionalne važnosti istaknula je i načelnica Sektora u Upravi za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove Karmen Cerar te dodala: „Ovo je jedan od osam projekta koji se odnose na smanjenje rizika od raznih katastrofa kojima se pokušalo pokriti rizike od poplava, požara i potresa te jačati Civilnu zaštitu i Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Od njih osam pet ih se odnosi na smanjenje rizika od poplava u koje spada i projekt Modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške.

„Ovo je tek početak ulaganja u razne projekte gdje će doći do povećanja  sigurnosti naših građana bez obzira na to je li riječ o međudržavnoj suradnji ili o projektu koji se povodi samo na području Republike Hrvatske, ali u svakom slučaju znatno napredujemo. Pratimo i situaciju s klimatskim promjenama koje su sve izazovnije za sve nas kao sustav gdje nas današnje vrijeme uči da su ti ekstremi sve izrazitiji i učestaliji te se moramo na to pripremiti.“ rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te još jednom svima uključenima u realizaciju ovog projekta čestitao na dobro obavljenom poslu.

Za kraj konferencije Voditeljica Jedinice za pripremu i provedbu EU projekata zaštite od štetnog djelovanja voda Sanda Kolarić-Buconjić prezentirala je rezultate provedbe Projekta te prisutnima približila njegovu kompleksnost i zahtjevnost u provođenju. Zahvalila se svim uključenim akterima na predanom radu zadnjih 6 godina.

Ukupno prihvatljivi troškovi projekta (vrijednost ugovora) iznose 49.073.465,41 eura, ukupna bespovratna sredstva (EU dio iznosi 85%) 41.712.445,60 eura, a sredstva Hrvatskih voda (15%) 7.361.019,81 eura. Razdoblje provedbe projekta je od 1.1.2014. do 31.12.2023. godine.

Na završnoj konferenciji prezentiran je i kratki video materijal izrađen u sklopu Projekta.