26.03.2021
Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice

U Našicama je održana uvodna konferencija projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“, uz koju su potpisani ugovori za izvođenje radova na izgradnji linijskih objekata u gradu Našicama. Nakon potpisivanja ugovora, organiziran je i posjet gradilištu povodom početka radova sanacije sustava odvodnje Grada Našica metodama bez raskopavanja. Uz potpisnike, događaju su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Našica Josip Miletić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt se provodi s ciljem povećanja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe, a obuhvaća proširenje i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe, proširenje, rekonstrukciju, i sanaciju sustava odvodnje, povećanje broja korisnika usluge vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanje te optimiziranje tlakova u vodoopskrbnoj mreži i poboljšanje sustava daljinskog nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine.

Vrijednost projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ iznosi 207,8 milijuna kuna s PDV-om, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 145,6 milijuna kuna.

Podsjećamo, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. do danas je upućeno ukupno 64 poziva na dostavu prijedloga projekata, od čega je donesena Odluka o financiranju za ukupno 60 projekata ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 25,011 milijardi kuna (s PDV-om). Na području Osječko - baranjske županije odobreni su i u provedbi EU projekti Osijek (podijeljen u 2 faze), RVS Osijek (podijeljen u 2 faze), Đakovo, Valpovo-Belišće, Beli Manastir, Semeljci i Našice, ukupne vrijednosti 1,98 milijarde kuna. Osim navedenih projekata, u fazi pripreme su i projekti Sušine – Đurđenovac, Donji Miholjac, Osijek 2 i Punitovci.