17.09.2022
Prognoza i stanje vodostaja

U proteklih 24 sata dodatno su pale velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno  je 192 mm, što u 48 sati daje zbroj od čak 294 mm). Velike količine pale su i u Delnicama (141 mm) te Ogulinu (122 mm).

Ove ekstremno velike količine oborina utjecale su na daljnji porast vodostaja rijeke Kupe.

Kupa - gornji tok

Najviši vodostaji rijeke Kupe u gornjem toku izmjereni su jučer 16.9.2022. u 19:00 sati i od tada su u opadanju. Primjerice, na vodomjeru Kupa Selo Kupa izmjeren je novi maksimalni vodostaj u povijesti (+482 cm), koji je dosadašnji nadmašio za čak 82 centimetra. Najteže je bilo na području Primorsko-goranske županije u naseljima uz samu Kupu (Hrvatsko, Brod na Kupi, Kuželj, Crni Lug). Kako na tim dionicama nema nasipa, došlo je do izlijevanja rijeke Kupe na više prometnica. Voda je priprijetila i nekim kućama, koje se brane vrećama s pijeskom. Situacija je jutros još uvijek teška, ali ipak nešto povoljnija s obzirom da su vodostaji u proteklih 12 sati opali za više od pola metra s tendencijom daljnjeg opadanja. Nažalost, i tijekom današnjeg dana očekuje se oblačno s kišom što će još malo dodatno produžiti dugotrajnost ovih visokih vodostaja, te se osjetnije opadanje vodostaja očekuje tek krajem današnjeg dana, odnosno od sutra 18.9.2022.

Kupa - Karlovac

Od jučer u podne započeo je i izraženiji porast rijeke Kupe u Karlovcu, koja je za 20 sati narasla za 6 metara. Vrh vodnog vala rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se danas 17.9.2022. u večernjim satima na razini +700 cm i ne očekuju se nikakve ugroze od poplava na području grada Karlovca. Olakotna okolnost su i niski vodostaji Korane i Mrežnice u gornjem toku, koji su pozitivno utjecali na nešto niže vodostaje rijeke Kupe na području grada Karlovca.

Drava, Dunav

Vodostaji Drave i Dunava su i nadalje na niskim razinama.

Sava

Vodostaji rijeke Save su u blagom porastu duž cijelog toka, ali neće dosegnuti razine za uspostavu bilo kakvih mjera obrane od poplava.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

Od sutra, nedjelja 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.