Hrvatske vode
 

Stručnjaci Hrvatskih voda na istraživačkom riječnom monitoring Dunava

Zajednička istraživanja rijeke Dunav provodi tim vodećih stručnjaka. Stručnjaci tog tima proputovali su cijelu Dunavsku regiju i provodili uzorkovanja te su analizirali prikupljene uzorke. Nacionalni stručnjaci sudjelovali su u vlastitim zemljama pa je tako hrvatski tim proveo prva uzorkovanja u Batini i Iloku. Među njima su i djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda.

Podsjećamo da su već  provedena tri Zajednička istraživanja rijeke Dunav, 2001., 2007. i 2013. godine. Četvrto Zajedničko istraživanje rijeke Dunav (engl.:JDS4), odnosno monitoring, započeo je sredinom 2019. godine na lokacijama uzorkovanja u 13 zemalja u cijelom slivu rijeke Dunav.   

Ključna svrha Zajedničkih istraživanja rijeke Dunav (engl.:JDS) je proizvesti pouzdane i usporedive informacije o pažljivo odabranim elementima kakvoće voda za cijeli tok rijeke Dunav, uključujući njene glavne pritoke te uskladiti prakse i postupke monitoringa voda u skladu s Okvirnom direktivom o vodama (engl.:WFD) Europske unije putem bliske koordinacije i dodatnog obučavanja.

JDS4 ima tri glavna cilja:

- prikupiti podatke o parametrima koji se sada obično ne analiziraju tijekom monitoringa

- prikupiti informacije o karakteristikama voda i organizmima koji žive na nizu mjesta uz rijeku u formatu koji omogućuje lako uspoređivanje regija i zemalja

- podići svijest o kakvoći vode u rijeci Dunav i naporima koji se ulažu u njenu zaštitu i revitalizaciju.

Kako je uzorkovanje izgledalo možete vidjeti u našoj galeriji.

Galerija